Index Vakbarát Hírportál

Ez a film az év egyik legérdekesebb moziélménye

2022.10.26. 06:55

A Hétköznapi kudarcok a mainstream és a művészfilm különleges egyvelege, ami az első pillanattól kezdve beszippantja a nézőt. Grosan Cristina második nagyjátékfilmje az év egyik legérdekesebb moziélménye.

A film három nő hétköznapi életét követi, miközben közeleg egy természeti katasztrófa. A főszereplők, egy idős özvegy, egy fiatal anyuka és egy tini külön-külön néznek szembe démonjaikkal, útjaik pedig néha kereszteződnek.

Az érdekelt benne, hogyan látjuk három ember személyes kis drámáját, miközben a háttérben rejtélyes természeti folyamat bontakozik ki, ami hat az életükre. Remélem, kérdéseket vet fel ez a történet. Ha valamilyen katasztrófa közeledik, belátjuk végre, mi igazán fontos az életünkben?

– mesélte a rendező korábban az Indexnek.

Mindegyik karakter egy-egy életszakaszt mutat be, fókuszálva a korosztályok problémáira és a személyes tragédiákra. Nem próbálja meg elrejteni a nőiség tragédiáit, mégis megtalálja a pozitívumot az anyaságban és a fiatalságban. Fontos szerepet kapott a gyász és az önmagunk elleni harc.

A film képi világa a Fekete tükör (Black Mirror) látványát idézi, bár Grosan Cristina bevallotta, hogy soha nem látta a sorozatot. A hatalmas szürke épületek, a letisztult és jövőbeli technológiával átszőtt belső terek egyedi világot alkotnak. A film végén megjelenő természeti katasztrófát gyönyörűen dolgozta ki a magyar VFX csapat. Győri Márk operatőr különleges érzékkel fogta meg a rendező és a forgatókönyvíró, Klára Vlasákova elképzelését, az ember egy másodpercre sem tud elnézni a vászonról. A film legsokkolóbb jelenete egy valódi macskavajúdás, amit az alkotók egy napon keresztül forgattak. A nyers, mégis művészi képek szintén az anyaság és a szülés ambivalens érzelmeit mutatják be.

Bár a látvány és az atmoszféra egyből bevonja a nézőt, a színészi alakítások azok, amik ott is tartják a figyelmet. Az idős nőt alakító, díjnyertes Taťjana Medvecká szívszorító játékával bemutatja a gyászt és annak feldolgozását, Beata Kanokova pedig a legkisebb arcrezdülésekkel érzékelteti azt a kínzó fájdalmat, amikor egy anya csalódik a gyermekében. A legtökéletesebb szereplő mégis Nora Klimesová. A fiatal színésznő korából adódóan közel áll karakteréhez, de szinte felnőtteket túlszárnyaló tehetséggel hozza a tinédzserkor igenis komoly gyötrelmeit.

Több mint hétszáz kislány castingján voltam túl, amikor sikerült kiválasztani azt az egyet, aki úgy jelentkezett, hogy ő nem szeretne színész lenni, viszont tartozik nekem annyival, hogy elmondja: az a karakter, akit keresek, az ő maga a való életben. Így lett meg a kamasz főszereplő, az akkor tizenhárom éves Nora Klimesová

– mesélte Grosan Cristina, aki a filmmel megnyerte a Velencei Filmfesztivál Legjobb 40 év alatti rendező díját.

Úgy tűnik, hogy a fiatal művész istenáldotta tehetség, és reméljük, hogy a Hétköznapi kudarcok után nem hagyja abba a színészkedést. Az ő édesanyját alakítja az egyetlen magyar szereplő a filmben, Kerekes Vica, akit nem látunk sokszor, de kiemelkedő az anya-lánya kémia közte és Nora Klimesová között. 

A film számomra az idei év top hármas filmélménye. Grosan Cristina rendezői munkája és elképesztő tudatossága sugárzik a produkcióból, látszik, hogy a színészek és a stáb jó kezekben voltak. A Hétköznapi kudarcok 2022. október 27-étől látható a magyar mozikban, egy darabig pedig nem kerül fel semmilyen streamingplatformra, így érdemes betervezni a hétvégére ezt a különleges moziélményt.