Index Vakbarát Hírportál

Még csak november van, de máris karácsonyi hangulatba kerültünk az új Télapu-sorozattól

2022.11.18. 16:48 Módosítva: 2022.11.18. 17:14
December közeledtével folyton előkerül az a Magyarországon népszerű szólásmondás, hogy „Nincs karácsony Kevin nélkül!”

Pedig nem mindenki él-hal annyira a Reszkessetek, betörők!-filmekért, hogy minden évben az ünnepek alatt újranézze. Itt jegyezzük meg, hogy van egy másik, talán kevésbé hangos tábor is, akiknek A karácsonyi filmet nem a Macaulay Culkin-féle őrjöngés jelenti, hanem a Télapu.

Egy generáció nőtt fel el a klasszikus és a magyar csatornákon számtalanszor vetített 1994-es első részen, amelyben Tim Allen játszotta a főszerepet. A színész egy Scott Calvin nevű fickó bőrébe bújt, aki bár Charlie nevű kisfiát arról győzködte, hogy a Télapó igenis létezik, ő maga sem hitt az egészben. Aztán karácsonykor, amikor különös zajokra ébredt apja-fia, megtörtént a lehetetlen, és a nagyszakállú, piros ruhába öltözött, mitikus alak ott állt előttük. De csak egy pillanatig, mert Scott ráijesztett a Télapóra, aki megcsúszott, leesett a tetőről, és meghalt.

Sötét kezdés ez egy karácsonyi filmnek? Talán, de a formula bevált, trilógia lett a Télapuból, amelyben Scott Calvin magára öltötte a Télapó kabátját, ezzel tudta nélkül aláírt egy szerződést, amely szerint vállalta, hogy innentől ő teljesíti a lehetetlennek tűnő feladatot: azaz kiviszi a gyerekeknek egy éjszaka alatt az ajándékokat. A Télapu-filmsorozat jó régen befejeződött, az Amerikában 2006-ban bemutatott Télapu 3: A szánbitorló után hosszú némaság következett. Egészen 2022. november 16-ig, amikor is a Disney+ első két epizódjával új sorozatot tűzött képernyőre. A Télapuk a filmtrilógia egyenes ági folytatása, legnagyobb meglepetésünkre ráadásul az épkézláb fajtából.

Tényleg megdöbbentő, hogy ez a feltámasztás jól sült el, mert a már emlegetett Reszkessetek, betörők! tévéfilmes rebootja maga volt a karácsonyi rémálom. A Télapuk viszont tiszteletben tartja a nagy elődöket, és az eredeti szereplőgárdát visszahozva, picit nosztalgiázva fűzi tovább a sztorit.

Na és persze felteszi a kérdést, hogy mit jelent a modern kori, fortnite-őrült kisgyerekeknek a karácsony.

A Télapuk ott veszi fel a fonalat, hogy a főhős, akit nagy örömünkre megint Tim Allen játszik, már közel harminc éve húzza szánjában ülve az igát. A 65. életévéhez közeledve azonban Scott Calvin arra jön rá, hogy belefáradt a télapóskodásba. Úgy tűnik ráadásul, a gyerekeknek sincs már arra igényük, hogy egy nagy szakállú, öreg bácsi hozzon nekik ajándékokat, legalábbis erre utal az, hogy a Télapó a varázsereje, amelyet a fiatalok hite tart életben, elkezd halványulni. Scott családja, gyerekei és a második filmben megismert neje, Carol, azaz Télanyó (Elizabeth Mitchell) sem ellenkezik sokat, amikor kiderül, már nem sokáig lesznek az Északi-sarkon. Merthogy a Télapó a nyugdíjba vonulást fontolgatja.

Bevalljuk, nem számítottunk rá, hogy ennyit mosolygunk majd szimplán azon, ahogy Tim Allen újfent télapóskodik egyet. A színésznek még mindig nagyon jól áll a csetlés-botlás, Scott karakteréből, bár megfáradt, nem veszett ki a rá annyira jellemző optimizmus és naivitás. Elizabeth Mitchellen úgyszintén látszik, hogy élvezte a feladatot és a visszatérést, és

bár az íróknak legszívesebben kiosztanánk pár virgácsot a túlerőltetett, eszetlen szójátékokért, meglepően gyorsan karácsonyi hangulatba kerültünk a Disney+ sorozatától.

Akadnak a sztoriban érdekes felvetések és mélyebb gondolatok, de a forgatókönyv elég kiszámítható. Két epizód alapján lehet sejteni, hogy ki lesz az új Télapó – ebből a szempontból némiképp csalódottak vagyunk. Bár nem láttuk még a teljes évadot, nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy a Kal Penn által játszott Simon Choksi lép Télapó örökébe, aki a régi Scotthoz hasonlóan egy morcos, hitetlen, egyedülálló apuka, aki a játékiparban dolgozik, és az a célja, hogy ő legyen a következő Jeff Bezos.

A Télapuk főcíme elég gagyi, és már-már horrorisztikus lett, a Disney+ szériájának azonban minden hibája ellenére nagy a szíve. Újoncként is simán nézhető, de nyilván azoknak üt majd a legnagyobbat, akik emlékeznek a régi filmek ízlésesen bevágott jeleneteire, amelyeket visszaemlékezésként használnak a készítők.

Igazság szerint ha minden régi klasszikust, amelyhez hozzányúlt Hollywood, úgy rebootoltak és folytattak volna, mint a Télaput, akkor mi, nézők nagyon szerencsésnek vallhatnánk magunkat. Teljesen egyértelmű, hogy a Télapukból soha nem válik klasszikus, és ha nem lesznek képesek az alkotók a 6x30 perces játékidőt megtölteni értelmesen, akkor joggal sóhajtozhatunk majd, hogy jobb lett volna egy Télapu 4 film. Egyelőre viszont teljesen elégedettek vagyunk. Kaptunk egy korrekt, az egész család számára élvezhető sorozatot, amely egy kicsit már most megmelengette a szívünket némi ünnepi hangulattal. De hol is az a zselés szaloncukor?

6/10

A Télapuk (The Santa Clauses) szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Disney+-on.  • Hírek
  • Bankszámla