Index Vakbarát Hírportál

Ez a legnagyobb szemétség, amit magyar valóságshow-ban valaha láttunk

2023.08.22. 19:00
Cikkünk spoilereket tartalmaz.

Augusztus 11-e óta dübörög A híd az HBO Maxon, és amikor azt mondjuk, hogy évek óta nem láttunk ennyire minőségi realityt, akkor abban egy cseppnyi túlzás nincs. Az alapszituációt már korábban bemutattuk, de biztos, ami biztos, leírjuk még egyszer: 14 vadidegen embernek kell együtt helytállnia a Bélesi-tó partján, a feladatuk pedig nem más, mint hogy puszta kézzel megépítsenek egy 250 méteres hidat, miközben küszködnek egymással, a spártai körülményekkel és azokkal a kihívásokkal, amiket a szerkesztők a kicsit passzív, de még így is korrektül teljesítő műsorvezető, Magyarósi Csaba által bedobnak nekik.

Az első három epizódban láttunk cifra és visszatetsző dolgokat, mint például a két színész, Varga Ádám és Noé Viktor szövetségét, akik két-két milliót tettek el a nyereményből titokban. Aztán jött Fekete Miki kiborulása, aki képtelen volt elviselni a közötte és a családja között lévő távolságot, és a fizikailag erős, de lelkileg megbicsaklott fickó feladta a versenyt és hazament. Hogy a harmadik rész végére robbanjon a bomba, és a közellenséggé vált Tölgyesy Csaba tervezőmérnököt és a vele egy követ fújó Budai Zsuzsát fogják, és egy szavazással hazazavarják a többiek.

Ami teljesen váratlanul ért bennünket, az volt, hogy A híd csak a negyedik epizódjára lendül be igazán, egy olyan szemét húzással, amire álmunkban nem gondoltunk volna. Történt ugyanis, hogy Magyarósi – emlékeink szerint először a realityben – közvetlenül kommunikált a játékosokkal, és a sértetten távozó Tölgyesyt és hölgy cinkostársát fogta, leültette, és izgalmas választás elé állította: hazamehetnek, vagy titokban, 3-3 millió forint jutalomért visszatérhetnek abba a kalibába, amit Vargáék már korábban felfedeztek maguknak, hogy szabotálják a többiek hídépítését.

A produkcióban eddig látott fordulatok közül egyértelműen ez viszi a prímet, a kiebrudalt Csaba és Zsuzsa közötti szövetség már eddig is bőven működőképes volt, már azt leszámítva, hogy csúnyán kipenderítették őket a műsorból. Ennek köszönhetően nemcsak ők vigyorogtak kárörvendve, amikor megkapták a nagy lehetőséget, hanem bevalljuk, mi is. Eljött ugyanis az a pont A hídban, hogy szégyelljük, nem szégyelljük, elkezdtünk inkább a rövid ideig ténykedő, de annál nagyobb károkat okozó szabotőröknek szurkolni, ahelyett, hogy a hídépítők sikeréért szorítanánk.

Több dolog vezetett odáig, hogy a hídépítő csapat antipatikussá vált. Az egyik közülük, hogy a játékosok elég rosszul választottak vezetőt, sűrűn kijön, hogy a fizikusként dolgozó Molnár Janka Sára tényleg inkább csak elméleti síkon érzi jól magát. Neki kellett volna a sarkára állnia, lecsitítania a folyton nyivákoló Noé Viktort, és a csapata fejébe verni, hogy tervezőmérnök nélkül nagyon csúnyán megszívhatják, és a híd elkészülte is veszélybe kerülhet Tölgyesy kiválása miatt. A rossz döntésekhez Jankának olyan, mintha különleges tehetsége lenne, a kezünkbe temettük az arcunkat, amikor két élsportoló, Gergő és Vera mellett képes volt a hegyre való futáshoz harmadiknak a zenész Németh Márkot kiválasztani, aki nemhogy egy lécet, egy faágat is nehézkesen emel fel.

Az éhség, a fáradtság láthatóan kikezdik a játékosok idegeit, akik foghatják akár ezekre a tényezőkre is, hogy mennyire ellenségesen állnak a két újonchoz, Rikk Ágihoz és Bakos Gergőhöz, akik közül a sminkest csúnyán kikezdik, amikor eltűnik a munkájukat megkönnyítő összes szög és egy olló. A lopással Rikk Ágit gyanúsítják, pellengérre állítva a nőt – és ez az a pont, amikor elgondolkodunk rajta, hogy ezek az emberek tényleg ennyire rosszfejek lennének? Pech, mert a karma olyan dolog, ami ebben a műsorban gyorsan lecsap.

A szögek eltűnése még csak a kezdet, komolyan mondjuk, hogy nagyon sajnálunk mindenkit, aki nem nézi ezt a műsort, mert amilyen arcot az ex-survivorös versenyző Vera vág, amikor szembesül vele, hogy valaki elvágta a hidat tartó madzagokat, és hagyta, hogy az egész szerkezet a tó közepére sodródjon, az minden pénzt megér.

A totális döbbenet, a letaglózottság és mély kétségbeesés veszi át A híd versenyzőinek lelkiállapota felett az uralmat, mi pedig már hangosan röhögünk, ahogy nézzük a műsort. A szabotőrhúzás egyszerűen ördögi, ekkora szemétséget és ennyire tökéletes magyarreality-részt életünkben nem láttunk még.

Ha van 10/10-es magyar valóságshow-epizód, akkor A híd negyedik része az. A guilty pleasure csimborasszója, amit úgy nézünk, hogy egy pillanatra se szégyelljünk magunkat a miatt a káröröm miatt, amit érzünk.

Mindezek után találgatni se merünk, hogy az augusztus 25-én az HBO Maxra felkerülő két utolsó rész mit tartogat nekünk, de biztosan kipattogtatunk majd melléjük egy jó nagy adag popcornt, mert lesz itt még érzelmi hullámvasút, nyakunk rá. Eddig a hazai realitygyártás csúcsát az olyan műsorok jelentették, mint a Survivor és az Ázsia Expressz, aztán fogta magát az HBO Max, fityiszt mutatott a műfajnak, és hoztak valamit, ami utcahosszal utasítja maga mögé a mezőnyt, nagyjából, mint anno a fénykorában versenyző Michael Schumacher tette, akit a Forma–1-ben egyszerűen képtelenség volt a pályán utolérni.

Benne volt a pakliban, hogy A híd nem lesz túl izgalmas, tekintve, hogy szereplőknek inkább intellektuális egyéneket válogattak a szokásos trashnépség helyett. De Tölgyesyék ránk cáfoltak, megmutatva, hogy bizony, minél okosabb valaki, annál nagyobb görénységek tudnak kipattanni a fejéből. Le a kalappal. Emiatt imádjuk a valóságshow-kat.