Index Vakbarát Hírportál

Végre itt egy netflixes romantikus film, amitől nincs szekunder szégyenünk

2023.09.19. 17:04

A Netflix legújabb, Vajon létezik szerelem első látásra? című romantikus filmjébe félve kezdtünk bele, de szerencsére pozitívan csalódtunk. Az angol–amerikai koprodukció meglepően bájos, a szerelmi szálra nincs jobb szó, mint hogy cuki, és a színészi alakítások is teljesen rendben vannak.

Az elmúlt években a Netflix a gagyi, egyszer nézős, klisés romkomok Mekkája lett. Ezekre jellemző

  • az unalmas látvány,
  • a kiszámítható történet,
  • és a hiányzó kémia a színészek között.

Ebbe a problémába ütközött a streamingplatform nagy várakozással készült, ám annál kisebb durranással debütáló interaktív Choose Love alkotása is. Ezért mindig meglepő, amikor olyan film kerül fel a platformra, aminek nézése közben nem a szekunder szégyen a legmeghatározóbb érzés. És ez azért jó hír...

Vajon létezik szerelem első látásra?  Jennifer E. Smith 2012-es könyvének adaptációja. A történet főszereplője Hadley Sullivan (Haley Lu Richardson) huszonéves amerikai egyetemista, elvált édesapja esküvőjére utazik Londonba. A lány lekési a járatát, így találkozik a Yale-en tanuló brit fiúval, Oliver Jonesal (Ben Hardy). A páros között egyből szikrázik a levegő, ám a londoni reptéren útjaik elválnak. A sors azonban úgy hozza, hogy a pár órás ismeretségből szerelem lesz.

 

A film nem fél komolyabb témákat is behozni amúgy könnyed világába. Oliver édesanyja halálos beteg, pár hónapja van hátra; Hadley pedig édesapja iránt érzett haragjával küzd, valamint apja új feleségének elfogadásával.

Karizmatikus színészek

A Vajon létezik szerelem első látásra? legnagyobb pozitívumát a színészi alakítások adják. Hadley karaktere szerethető és megérthető, a Fehér Lótusz című sorozatból ismert Haley Lu Richardson pedig aprólékos játékkal adja át a lány érzéseit. Ben Hardyt a legtöbben a Bohém Rapszódia című, Freddy Mercuryról szóló életrajzi filmből ismerhetik, amiben a Queen dobosát, Roger Taylort alakította. A színész tündököl Oliver Jones szerepében. A két szereplő között ráadásul a kémia is működik, így közös jeleneteik élvezetesek.

A mágikus realizmusba hajló narrátor kifejezetten jót tesz a filmnek. Jameela Jamil (A jó hely) a sors szerepében mindenféle alakban megjelenik, legyen légiutas-kísérő, buszsofőr vagy járókelő. Karaktere gyakran kiszól a nézőkhöz, ez pedig mindenkit kizökkent a tipikus romantikus filmek egyhangúságából. A narráció ugyan néha kicsit közhelyes, ám Jamil olyannyira karizmatikus, hogy neki még ezt is elnézzük.

A korábban leginkább csak sorozatokon dolgozó rendező, Vanessa Caswill (Gold Digger, Thirteen) sok újat nem hoz a műfajba, ettől függetlenül egy-egy jelenet látványában kifejezetten szépre sikerült. Az író, Katie Lovejoy (A fiúknak – Örökkön örökké) dialógusai ugyan gyakran bukdácsolnak, ezért nagy szerencse, hogy a színészek kedvelhetőek.

A Vajon létezik szerelem első látásra? nem tökéletes, de a netflixes romantikus filmek között kiemelkedik. A történet egyáltalán nem életszerű, mégis elhisszük, hogy a két főszereplő szinte azonnal, halálosan egymásba szeret.

7/10