Index Vakbarát Hírportál

Cenzúrázták Robert De Niro beszédét

2023.11.28. 14:19
A Megfojtott virágok sztárja, Robert De Niro igencsak zavarba jött, amikor hétfő este színpadra lépett a New York-i Gotham-díjátadón: kivágtak egy részt a szövegéből, ennek pedig hangot is adott.

Az Oscar-díjas színész adta át a Historical Icon and Creator Tribute Awardot (vagyis történelmi ikon és alkotói tiszteletdíjat) Martin Scorsese filmjéért, amelyben Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone játssza a főszerepet.

De Niro nekiállt felolvasni a film ismertetőjét, de hamar észrevette, hogy a szöveget megszerkesztették, pontosabban kivágtak belőle egy részt, amelyben a színész Donald Trumpot minősítette – írja a The Hollywood Reporter.

Kitörölt rész

A gálán közben leadtak egy videót, amelyen a rendező és Geoffrey Álló Medve Osage-főnök beszélget a filmről. De Niro ezután ragaszkodott ahhoz, hogy felolvassa az eredeti beszédét, amelyben több konkrét, politikai megjegyzést is tett, többek között Donald Trumppal kapcsolatban.

A történelem már nem történelem. Az igazság nem igazság, még a tényeket is az alternatív valóság váltja fel, összeesküvés-elméletek vezérlik őket

– fakadt ki De Niro a színpadon, majd hangsúlyozta, hogy Floridában a fiatal diákoknak azt tanítják, hogy a rabszolgák olyan készségeket fejlesztettek ki, amelyek személyes hasznukra váltak.

A szórakoztatóipar sem immunis erre. John Wayne elhíresült mondata az amerikai őslakosokról:

Nem érzem, hogy rosszul tettük, hogy elvettük tőlük ezt a nagyszerű országot. Rengeteg embernek volt szüksége új földre, az indiánok pedig önző módon megpróbálták megtartani maguknak.

A színész szerint a korábbi elnök, Donald Trump négyéves hivatali ideje alatt több mint harmincezerszer hazudott, jelenleg pedig megtorló kampányt folytat. Támadja a gyengéket, tönkreteszi a természet ajándékait, és tiszteletlenséget tanúsít például azzal, hogy

Pocahontasként hivatkozik Elizabeth Warren szenátorra.

A színész ezután ironikusan „megköszönte” a díjat a Gothamnek és az Apple-nek, de egyáltalán nem kívánt őszinte köszönetet mondani, miután megszerkesztették a szövegét.

Hogy merték ezt tenni?

– tette fel a közönségnek a kérdést, mielőtt átadta volna a díjat a stábnak.