Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan a mozikban A boldogság ügynöke

2024.03.01. 16:23
Május 2-től játsszák a magyar mozik Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar-bhutáni koprodukcióban készült dokumentumfilmjét.

A film ráadásul folytatja a Sundance Nemzetközi Filmfesztivállal megkezdett nemzetközi fesztiválkörútját is. A boldogság ügynökében Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték, ahogy házról házra látogatja az elszigetelt falvakat a Himalájában.

A mindössze hétszázezer lelket számláló Bhutánban a Boldogság Kutatóintézet munkatársai az országot járva négyórás kérdőív segítségével mérték fel a lakosság boldogságszintjét, így dolgozták ki az ötéves fejlesztési tervet, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom boldogságindexét.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint február végén a magyar-bhutáni dokumentumfilm nyitotta meg az Egyesült Államok egyik első számú dokumentumfilmes fesztiválját, a True/False Film Festet.

A film szerepel a március 13-án kezdődő Koppenhágai Nemzetközi Dokumentumfilmfesztiválon (CPH:Dox), valamint a március 7-én induló Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál programjában, a magyarországi bemutatóval egy napon, május 2-án pedig a DocsBarcelona Nemzetközi Filmfesztivált nyitja meg.

A boldogság ügynöke a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült.

A film producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.