Index Vakbarát Hírportál

„Minden idők egyik legnagyobbja” távozott James Earl Jones halálával

2024.09.10. 09:12

Ahogy korábban írtuk, hétfőn meghalt James Earl Jones színész, akit a rajongók különféle filmekből, tévés és színpadi produkciókból ismerhettek. A színész leginkább különleges mély orgánumáról volt ismert, olyan ikonikus karaktereket szólaltatott meg mint a Csillagok háborúja-sorozat Darth Vadere, valamint Az Oroszlánkirály Mufasája.

Az AP hírügynökség közlése szerint Jones munkatársai és híres rajongói tiszteletüket fejezték ki a színész iránt.

A világ egyik legkiválóbb színésze volt, akinek hozzájárulása a Star Warshoz mérhetetlen volt. Nagyon fog hiányozni

– mondta a hírügynökségnek Mark Hamill színész, aki Vader fiát, Luke Skywalkert alakította a Csillagok háborúja-filmekben.

James egy hihetetlen színész volt, az egyik legkülönlegesebb hang mind a művészetben és szellemben egyaránt. Közel fél évszázadon át ő volt Darth Vader, de mindennek a titka az volt, hogy egyszerűen egy csodálatos ember. Mélységet és őszinteséget adott minden szerepének, beleértve azt is, hogy a néhai Ceci [Cecilia Hart, vagyis James Earl Jones felesége – a szerk.] odaadó férje és Flynn apja volt. James nagyon sokunknak fog hiányozni... a barátoknak és a rajongóknak egyaránt

– nyilatkozta mindeközben George Lucas, a Csillagok háborúja- és Indiana Jones-sorozat alkotója az AP-nek.

Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Annyi mindent el lehet mondani az örökségéről, úgyhogy csak annyit mondanék, mennyire hálás vagyok, hogy ennek része a Baseball álmok is. Ha látták, tudják, hogy ez a film nem lenne ugyanaz, ha más játszaná a szerepét. Csak ő tudta ezt a fajta varázslatot vinni egy baseballról és egy iowai kukoricamezőről szóló filmbe. Hálás vagyok, hogy szemtanúja lehettem, ahogy ezt a varázslatot megteremtette. Nyugodj békében, barátom

– írta Kevin Costner színész, aki a Baseball álmok című filmben szerepelt Jonesszal.

Legendás, még csak nem is jellemzi ikonikus szerepeit és a filmművészetre gyakorolt örök érvényű hatását. Hangjára és tehetségére mindig emlékezni fogunk. Szeretettel küldöm családjának, barátainak és számtalan rajongójának a messzi-messzi galaxisokban

– írta A Segítség című filmért Oscar-díjat nyerő Octavia Spencer színésznő az Instagramon.

A Disney vezérigazgatója, Bob Iger sem hagyta szó nélkül a színész halálát, közleményében a következőket írta:

Mufasa szelíd bölcsességétől Darth Vader fenyegető jelenlétéig James Earl Jones a filmtörténet nagyszerű karaktereinek adott hangot. A történetek, amelyeket tekintélyt parancsoló jelenlétével és igazi lélekgazdagságával keltett életre, kitörölhetetlen nyomot hagytak a közönség nemzedékeiben.

A Női szervekA kém, valamint további vígjátékok rendezője, Paul Feig az X platformon tett közzé egy bejegyzést a színészről:

James Earl Jones soha nem fog meghalni. Tehetsége, munkássága és hatása mindig velünk lesz. Nyugodjon békében, Mr. Jones.

Debbie Allen színész és táncos, aki 2008-ban a Macska a forró bádogtetőn című Broadway-produkcióban rendezte Jonest, az Instagramon írta meg gondolatatait a színészről:

James Earl Jones örökre úgy marad meg az emlékezetünkben, mint minden idők egyik legnagyobbja. Igazi kiváltság volt őt rendezni, és Áldás volt, hogy szeretett. Örökké az ő nevét fogjuk emlegetni, és mesélni a nagyszerű történeteket, amelyek legendává és mítosszá válnak, valamint generációkat fognak elvetni.