Index Vakbarát Hírportál

Star Trekről még nincs negatív kritika

2009.05.07. 11:20 Módosítva: 2009.05.07. 12:24
A héten szóviccelő űrhajós legyeket is kapunk a Star Trek-premier mellé, de láthatjuk Depardieu-t, és a tavaly elhunyt fiát is két francia drámában. Kálomista Gábor Szíven szúrt országa a Cozma-gyilkosságot mutatja be.

Star Trek

J.J. Abrams, a Lost író-producere 150 millió dollárból, és a régi szereplőgárda totális mellőzésével forgatta le a 11. Start Trek filmet. Egyedül a régi Spock, Leonard Nimoy kapott egy kis szerepet Kirk kapitány és az Enterprise legénységének első küldetésében. Az új Star Trek a premier előtti vetítések óta 8,3 ponton áll az IMDb-n, és 95 százalékot kapott a Rottentomatoeson. Negatív kritikát még nem találtunk: „Az új Star Trek azoknak készült, akik eddig utálták a Star Treket” (Sci-Fi Movie Page). „Az újrakezdés elrepíti a rajongókat a sci-fi mennyországba” (Variety). „A haldokló szériának pont erre a filmre volt szüksége. Gene Roddenberry régi álma a békéről és a reményről végre szélesvásznon is valóság” (Cinemablend). Az eredeti Kirk kapitány, William Shatner berágott, amiért kihagyták a filmből, Matt Damon meg elutasította a főszerepet, mert túl öregnek tartotta magát a fiatal Kirk szerepéhez. Szerencsére, mert Chris Pine nagyon jó találat: fiatal, mégsem babaarcú. De sztárokat is láthatunk: a Hősök gonosza, Zachary Quinto tökéletes választás Spocknak, és hogy ne csak a stáblista olvasásakor döbbenjünk meg, eláruljuk: Eric Bana a gonosz romulán kapitány, Winona Ryder Spock ötvenes anyja, a dögös Uhurát alakító Zoe Saldana meg a Karib-tenger kalózaiból ismerős.

Légy a Holdon 3D

A képregényben nagyhatalomnak számító belgák is meghallották az új idők szavát, és összeraktak egy 3d-s animációs filmet. A címét kivételesen jól fordították le szóvicckirály szövegíróink, a Fly Me to the Moon főszereplője ugyanis három házilégy, akik el akarnak jutni a Holdra, ezért Neil Armstrong szkafanderére tapadva belógnak az Apollo 11 fedélzetére. Mondjuk a "Ha meredek a kaland, vállalja a galand!" - szintű poénokért járna már egy tockos a fordítónak. A rajzfilm eddig 13,6 millós bevételt termelt Amerikában, de a nézők és a kritkusok nagyon utálták, 4,8 pontot kapott az IMDb-n, 17 százalékot a Rottentomatoeson. "A három légy űrmeséje maximum annak lehet izgalmas, aki kihagyta az elmúlt 15 év rajzfilmjeit" - írja az Independent, meg az összes többi újság, egyedül a Boxoffice Magazine tartotta "kiváló családi szórakozásnak".

Szíven szúrt ország

"Ez nem kifejezetten Cozma-emlékfilm lesz, inkább egy pillanatkép a mai magyar állapotokról" - nyilatkozta korábban Kálomista Gábor. A kétrészes dokumentumfilm azt a február 8-i éjszakát járja körbe, mikor Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott volt kézilabdázóját meggyilkolták a veszprémi Patrióta lokál előtt. A stáb 80 interjút készített a szemtanúkkal, a nyomozókkal, ügyészekkel, és a gyanúsítottak védőivel. Az első rész a verekedésbe fulladt ünneplést eleveníti fel színészek és lassított jelenetek segítségével, a második rész a bűnügyi tárgyalás menetéről és az ítéletről szól majd. Cozmát Czapkó Antal játssza, a barátnőjét Oroszlán Szonja, Zarko Sesumot Csányi Sándor, Uros Vilovskit Pindroch Csaba, Ivan Pesics szerepét pedig Szabó Simon kapta. A bűntény elkövetőit a filmben nem nevesítik, a szerepeiket kaszkadőrök játsszák, írták a sajtóközleményben, de ennek már a trailer is ellentmond.

Diamant 13

Olivier Marchal a 2004-es 36 és a tavalyi MR 73 után megint írt egy krimit, aminek számok vannak a címében, és Gérard Depardieu a sztárja. Egy zsaruszerepet magának is kiosztott, de a rendezést inkább a tévésorozatokon edződött Gilles Béhatra bízta. A korrupcióba és drogügyekbe keveredő párizsi rendőrök 70-es éveket idéző története 6,85 millió euróból készült, de eddig csak 413 ezer eurós bevételt produkált. Az IMDb-n csak 4,9 ponton áll, és még az európai művészfilmeket mindig nagyra értékelő Variety is azt írta: "A sztori rajzfilmszerű, és nagyon álmosító a nehézkesen mozgó Depardieu játéka".

Versailles

Gérard Depardieu tavaly elhunyt fia, Guillaume Depardieu az egyik utolsó filmjében a versailles-i kastély kertjében élő csövest alakított. Damien az egyik éjszaka befogadja a hatóságok elől menekülő Ninát, és az ötéves fiát. Reggelre a lány eltűnik, így a jószívű csöves egyedül marad a kisfiúval. A megkapó dráma 6,7 ponton áll az IMDb-n, Pierre Schöller Étoiles d'Or-díjat kapott a rendezésért. A 37 évesen elhunyt Guillaume Depardieu a Télérama szerint „olyan meggyőző erővel, fizikai képességgel és belső tűzzel játszott, ami beragyogta az egész történetet".