Index Vakbarát Hírportál

Salma Hayek bajusz után szakállal hódít

2009.10.22. 12:50 Módosítva: 2009.10.29. 11:27
A hollywoodi vámpírdivat Darren Shan szörnycirkuszos könyveit is bedarálta, így aki inkább díjnyertes művészfilmekre vágyik a héten, nézze Mátyássy Áron Utolsó időkjét vagy a norvégok motoros-szános road movie-ját.

Rémségek cirkusza

Az Amerikai pite rendezője, Paul Weitz is rájött, hogy vámpíros tinifilmmel nagyobbat lehet kaszálni, mint spermással, ezért gyorsan lecsapott Darren Shan 12 részes, szörnycirkuszos-farkasemberes regénysorozatára. Ráadásul olyan sztárokat nyert meg főszereplőknek, mint Willem Dafoe, Ken Watanabe és a szakállasan is dögös Salma Hayek. A szörnycirkuszhoz csatlakozó kezdő vámpír (Chris Massoglia) sztoriját Amerikában október 23-ától vetítik, így bevételi adatokat és IMDb-átlagot nem tudunk, csak azt, hogy a Rottentomatoeson 33 százalékot kapott. A Variety lehúzta ("Weitz az első három könyvből készített filmet, de valószínűleg nem kell folytatnia, mert megbukik, mint az Arany iránytű"), a cinemablendeseknek viszont tetszett ("transzcendens tinitörténet, egyszerű és vicces"). Salma Hayek azt nyilatkozta: csak a 7 hónapos kislánya miatt vállalta el a bajszos Frida karaktere után a szakállas nő szerepét, mert így könnyebben el tudta szórakoztatni a gyereket a forgatási szünetekben.

Utolsó idők

Mátyássy Áron Rage Against the Machine-pólóban vette át az Utolsó időkkel megynyert fődíjat januárban a filmszemlén, a diákzsűri Zöld Hollóját is megkapta, és a film zenéjét is díjazták. 23 nap alatt 150 millió forintból forgatta le első nagyjátékfilmjét, ebből 62 millió volt állami támogatás. A főszereplő (Kádas József) gázolajcsempész autószerelő az ukrán határon, ahol megerőszakolják a nővérét. A rendőrség nem foglalkozik az üggyel, így - vidék Charles Bronsonként - neki kell igazságot tennie. Bár van benne ladás autós üldözés és puskás lövöldözés, a sztori a készítők szerint akciófilm helyett inkább szocióba hajlik, így adott rá pénzt az MTV is. Kritikusunk szerint "a bosszúra várás a legjobb, hogy egyre nagyobb feszültséggel készülünk a főszereplővel együtt az igazságosztásra". Az autista lány főszerepét a rendező felesége, Vass Teréz alakította.

Észak

A Cirkofilm tovább szállítja kéthetente a díjnyertes skandináv filmeket. Most épp egy norvég road movie-t, amiben az alkesz főszereplő (Anders Baasmo Christiansen) öreg kabrió helyett motoros szánnal vág neki az ismeretlennek. A rendező, Rune Denstad Langlo az ünnepelt norvég bestselleríró, Erlend Loe könyvét ültette át filmre, és négy díjat is begyűjtött vele Berlintől Erdélyig, Mads Sjøgard Pettersent pedig legjobb mellékszereplőnek választották Norvégiában.

Welcome

A másik művészfilmet a Szuezfilm forgalmazza. Philippe Lioret egy öreg francia úszóedző (Vincent Lindon) és egy 17 éves kurd bevándorló (Firat Ayverdi) barátságát meséli el. A fiatal iraki fiú cápadresszben akar átszökni a La Manche-csatornán át Angliába, hát persze, hogy egy nő miatt, viszont a történet elején még úszni sem tud. A Barbárok a kapuk előtthöz hasonlított dráma 7,7 pontot kapott az IMDb-n, a rendező két díjat is elhozott vele a berlini filmfesztiválról.