Index Vakbarát Hírportál

Már magyar mozikban a lenyűgöző CGI

2009.11.12. 12:29
Egy világvége sem lehet elég érdekes ahhoz, hogy elfedje hőseink személyes drámáit, derül ki a 2012-ből itthon a világpremier előtti napon. Heti premierekben még Don Quijote rajzban, a franciák börtönfilmmel, az amerikaiak hullatisztogatással mennek neki saját lelki szélmalmuknak.

2012

Roland Emmerichnél már Godzilla, az ufók inváziója meg a jégkorszak is elpusztította a Földet, a 2012-ben viszont mindent egyszerre szabadít rá szerencsétlen főszereplőire. A maja világvége ürügyén kapunk CGI-földrengést, -vulkánkitörést és -szökőárat is, összesen 260 millió dollárból. Az ausztrál At the Movies kritikusa szerint "ilyen lenyűgöző számítógépes grafikát még soha sem láttunk", a Sunday Mail viszont a szokásos B-filmes közhelyeket puffogtatja: "A 2012 kész katasztrófa, de annyira rossz, hogy az már jó." Miattuk a Rottentomatoeson jelenleg 37 százalékon áll a film, bevételt és IMDb-átlagot viszont még nem tudunk, mert az amerikai premier csak pénteken lesz.

Don Quijote szamarancsa

Don Quijote pótlova feltűnően hasonlít a cuppogó Szamárra. De az összes többi szereplőhöz találhatunk nagy elődöt: a lovat az Irány El Dorádóból nyúlták, az oroszlánt a Vadkalandból, az agresszív kiskakas meg tiszta Csodacsibe. Persze ez nem biztos, hogy lopás, lehet hogy csak arról van szó, hogy a spanyol animátorok már simán hozzák azt a színvonalat, amit a DreamWorks a 2001-es Shrekben. Az IMDb-n 5,2 pontot kapott.

A próféta

Egy zárt, mogorva környezet, mint egy francia börtön, a nevelésnek és fejlődésnek jót tesz, megedzi a lelket, legalábbis a cannes-i zsűri nagydíját is elnyerő Jacques Audiard filmjéből ez derül ki. 19 évesen kerül hat évre börtönbe Malik El Djebena, teljesen kiszolgáltatottan fogadja a belső szabályrendszert. A börtön erős magja, a korzikaiak foglalkozni kezdenek vele, tanítják és feladatokat adnak neki. Azt senki sem sejti, hogy titokban hálózatot szervez a város és a börtön között drogkereskedésre.

Tiszta napfény

A Család kicsi kincse alkotóitól most egy kisvárosi takarítós történet jön a héten Amy Adams, Emily Blunt és Alan Arkin főszereplésével. Kitalálják, hogy bűntények után takarítanak, mert könnyű és jó pénzt hoz, és otthon nehéz a helyzet. A Kételyben és a Julie és Juliában is szereplő, egyre jobb Amy Adams és a nővérét alakító Emily Blunt között a drámai feszültség a hullák eltakarítása és a testvérbajok feloldása között érhető tetten. A sztorit valami rádiós riportban hallották az alkotók.