Index Vakbarát Hírportál

Na ilyen volt régen a vicces Gálvölgyi

2009.12.23. 22:07
Karácsonykor a tévé helyett nézze inkább az Indavideó Filmet! Az Üvegtigris 1-2 mellé már felkerült Tímár Péter Csinibabája, Kern András Sztracsatellája, Szabó István Rokonok-feldolgozása, és sok más alkotás az elmúlt 15 évből.

Csinibaba

Íme az Indavideó Film karácsonyi ajándéka a Budapest retrót szétkattintó nosztalgiázóknak és a Ki mit tud?-rajongóknak. Tímár Péter kultikus szatírája 97-ben megkapta a filmszemle fődíját és a Pesti Műsor különdíját is. Nagy Natália darabosan táncol benne, a besúgó tömbbizalmit alakító Gálvölgyi még tényleg vicces, a Kispál Lovasija meg pálinkázó melós. A rugós foci, a kétdecis kávéspoharak és a pöttyös szoknyák világában mindenki a Világifjúsági Találkozóra készül, bár a zenekart alapító Németh Kristóf és Almási Sándor szerint az is csak egy baromi nagy KISZ-gyűlés. És persze ott van még Cseh Tamás Angéla-dala, meg Pogány Judit villantása a villamoson. A Csinibabát újranézni tömbérdek.

Sztracsatella

A múltidézést a Sztracsatellával folytatjuk: 95-ben Woody Allen magyar hangja, Kern András egy Woody Allen-filmet forgatott, amiben saját magának adta az örökké sztorizó, alkoholista karmester-dzsessz-zongorista szerepét. Egy ideg-összeroppanás után kikezd a pszichiáterével, az elképesztően dögös, 34 éves Eszenyi Enikővel, pedig ott a felesége, Udvaros Dorottya. Tizennégy éve még Kern meg Reviczky szerepeltek minden magyar filmben. Most meg Gesztesi és Scherer, akik a Sztracsatellában taxisofőrt és kezdő zenészt játszottak, és csak annyi időre tűntek fel, mint a korszak legidegesítőbb plusszos, postabankos vagy suzukis reklámjai.

Rokonok

Szabó István 2006-ban azt nyilatkozta, a Rokonok-adaptációban a kényszerű ügynökösködését és abból fakadó dilemmáit dolgozta fel. Hogy ebből mennyi jön át, azt a nézőre bízzuk. Csányi Sándor ezúttal a 30-as évek amorózója, egy dzsentri főügyész, aki Marozsán Erikára nyomul, mert a felesége (Tóth Ildikó) olyan az ágyban, mint egy darab fa. A 370 millióból készült, korrupcióról és politikai-gazdasági összefonódásról szóló sztori (aminek a forgatásán mi is ott voltunk) ma aktuálisabb, mint valaha.

Csendes éj

Politzer Péter, az uristen@menny.hu, a Lekisebb film, a Fehér tenyér és sok más kultfilm vágója kellemesen groteszk karácsonyi történetet forgatott 2006-ban, amivel megnyerte a Houston World Fest Ezüst Remi díját. A Csendes éj témája a korábbi rövidfilmjéhez, a Gránátokhoz hasonlóan a háború. Egy David Schwimmer-szerű, öltönyös figura (Vajdai Vilmos) a bombázások idején az erdőben húzza meg magát, de annyira peches, hogy nem tud se rántottát sütni, se új csizmát szerezni egy halott ejtőernyőstől. 10 percnyi Chaplin-filmekbe oltott Monty Python-szkeccs, Mennyből az angyallal és gépfegyverropogással.