Index Vakbarát Hírportál

Leborulhat a szivarvég Hollywoodban

2010.07.28. 16:26
Egy közelmúltban nyilvánosságra került tanulmány szerint az amerikai sikerfilmek legalább felében láthatók olyan jelenetek, amikben a szereplők rágyújtanak. A filmek besorolása viszont csak PG (korhatár nélküli) vagy PG-13 (14 év aluliaknak nem ajánlott), azaz gyermekek is látogathatják őket.

Az amerikai rákellenes ligák és a nemzeti egészségügyi hatóságok 2002-ben jelezték sokadjára, hogy a filmekben bemutatott dohánytermékek és különösen a dohányzás, valamint a cigarettára rászokó fiatalok száma között világos összefüggés fedezhető fel. "A lazán rágyújtó hős látványa azt sugallja a közönség tagjainak, hogy a dohányzás valamiféle vagány, menő dolog, nem pedig számos érrendszeri, keringési, szív- és tüdőbetegség okozója" - állítja a San Francisco-i UCSF egyetem tanulmánya.

Az egészségügyi hatóságok törvényi szabályozás hiányában csak javaslatot tehettek a filmek besorolásáról döntő MPAA (a filmproducerek és gyártók egyesülete) és NATO (a mozikat üzemeltető cégek érdekképviseleti szervezete) számára, amiben azt kérték, hogy a dohányzó színészeket és dohánytermékeket bemutató filmek besorolásánál jelezzék, hogy ilyen jelenetek láthatók a filmben, hadd dönthessék el a szülők, akarják-e, hogy gyermekeik ilyeneket lássanak a mozivásznon.

A javaslatban az is szerepel, hogy amennyiben valaki rágyújt a filmben, az kapjon R, azaz Restricted (kb. 18 éven felülieknek) besorolást, de azt ők sem gondolták komolyan, hogy ez az ötletük meleg fogadtatásra talál. Az amerikai rendszerben az R besorolás felett csak az NC-17 van már csak, ami a hardcore pornóknak és a belekben, vérben tocsogó horrorfilmeknek jár, R-t kapnak a mezei horrorok és a kemény akciófilmek, valamint a szexjelenetekkel tarkított és káromkodásokban bővelkedő alkotások.

A mozitulajdonosoknak nem áll érdekében az R besorolás kiharcolása két szál cigarettáért, mivel az ilyen filmek látogatottsága alacsonyabb, mint a nem korhatárosoké (az USA-ban általában betartják ezeket a rendelkezéseket, nálunk leginkább a szülőkre bízzák a dolgot), és nem akarnak bukni rajtuk. A UCLA-tanulmány szerint 2007-ben Maryland állam tiszti főorvosa kiadott egy közleményt, amiben felszólította az MPAA-t és a NATO-t, hogy automatikus R-t adjanak a cigarettázó szereplőket mutató filmeknek. A két szervezett mereven elzárkózott ettől, arra viszont hajlandók voltak, hogy a filmek besorolásánál a szexuális és erőszakos tartalomhoz hasonlóan figyelmeztetést helyezzenek el, vigyázat, itt dohányoznak!

A tanulmányból viszont az derül ki, hogy a vizsgált időszakban, azaz 2007 és 2009 májusa között kasszasikernek minősített (legalább egy hétig a top 10-es listán tanyázó) filmek közül 216-ban dohányoztak a szereplők, és nemcsak a történelmi alakok, akiknél a hitelesség kedvéért eltekintenek a figyelmeztetéstől.  A felmérés azt közli, hogy mindössze 17 esetben tüntették fel a besorolás mellett, hogy a filmben dohányoznak. 101 film eleve R besorolás alá esett más okok miatt, de a fennmaradó 115-ben számos olyan, a kutatók szerint funkciótlan jelenet szerepelt, ami dohányzó felnőtteket és tinédzsereket ábrázolt.

A főbűnösnek a Sony tűnik, filmjeik közül 34-ben bagóztak, és ebből 23 alkalommal gyerekek szeme láttára, míg a Disney a legcsaládbarátabb és csak hétszer tette ki a gyermekeket a füstölgő cigaretták látványának. A legtöbb kifogásolt jelenet a Gran Torino, a Viharsziget és Becstelen brigantyk nevéhez fűződik, de ezek mind R-besorolással kerültek a mozikba. A gyerekek által is látogatott filmek közül a Sherlock Holmes-ban füstöltek a legtöbbet.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az R-besorolás hiánya miatt az elmúlt két évben 540 000 amerikai gyújtott rá a filmek hatására, akik közül 180 000 minden bizonnyal a dohányzással összefüggő betegségben hal majd meg. Arról viszont a tanulmányban sehol nem lehet olvasni, hogy milyen tudományos vizsgálatok vezettek ehhez a következtetéshez.