Index Vakbarát Hírportál

Predator kontra latexruhás Garfield

2010.08.19. 18:04
Végre a mozikban Antal Nimród Ragadozókja. A Semmit magamrólt a művészfilmek rajongóinak, a latexruhás Garfieldot erős idegzetűeknek ajánljuk.

Ragadozók

A 87-es Predator plakátja még ma is ott lóg Antal Nimród szobája falán, így a kaliforniai születésű magyar rendező becsületbeli ügynek érezte, hogy ütősebb folytatást csináljon a két AVP-filmnél. Összejött neki: a 40 millióból forgatott Ragadozók már 112 milliós bevételnél jár, 6,9 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 64 százalékon (a Predator 2. 6 ponton és 23 százalékon áll, az Alien vs. Predator 5,4 ponton és 22 százalékon, az AVP 2. 4,8 ponton és 12 százalékon). A legújabb részben az osztrák izomhegy helyett Adrien Brody, Laurence Fishburne, Danny Trejo és más rosszarcú zsoldosok vadásznak a Ragadozókra a dzsungelben. "23 év után végre méltó folytatást kapott Schwarzenegger B-filmes klasszikusa" - írta a filmről a New York Post, de a Washington Post még lelkesebb volt: "Ez az év legjobb nyári mozija, igazi grindhouse-os vérfürdő". Az Entertainment Weekly kritikusa viszont fanyalgott: "Imádtam a Schwarzenegger-féle első rész macsóságát és egyedül a sötétség ellen hangulatát. A Ragadozók viszont csak egy ötlettelen halmaza a középszerű akciójeleneteknek." A Ragadozót mi is imádtuk, a rendezővel készített interjúnk itt olvasható.

Garfield és a Zűrkommandó 3D

A magyar filmforgalmazók nemcsak a Szegény embert az Amish húzza, a Ramaty kamaty meg a többi, kényszeresen szóviccelő cím miatt érdemelnének büntetést, hanem azért is, mert lejárt szavatosságú, külföldön csak dvd-n megjelenő filmeket hoznak be Stallone Expendablese helyett. Ilyen a 2009-es Garfield és a Zűrkommandó is (eredetileg Garfield's Pet Force, csak a Garfield-könyvek miatt zűrkommandós magyar címet kapott), amiben a szénné gyúrt, szuperhősruhás Garfield két másik macskával, Nermallal és Micivel, na meg persze Ubullal győzik le a gonoszokat. A képregényben zseniális sárga macskát a Spawn rendezője, Mark A.Z. Dippé konvertálta 3d-be, de a végeredmény a Shrek helyett inkább egy pixeles PC-s játékra hasonlít a 90-es évekből. Az IMDb-n 4,6 pontot adtak rá, ezért csak erős idegzetűeknek és hardcore Garfield-rajongóknak ajánljuk.

Élek és szeretek

Antonio Naharro és Álvaro Pastor 2002 óta írnak és rendeznek együtt filmeket, amikkel összesen már 8 díjat söpörtek be. A tavalyi Élek és szeretek rendhagyó romantikus történet, főszerepben egy Down-kóros, harmincas férfival (Pablo Pineda), aki friss diplomásként egy sevillai segélyszervezethez kerül, és ott beleszeret a legfurább kolléganőjébe (Lola Dueñas). A film 7,2 ponton áll az IMDb-n, és öt díjat kapott a tavalyi fesztiválokon.

Semmit magamról

Urszula Antoniak korábban csak néhány rövidfilmet és tévéfilmet rendezett. A Semmit magamról volt az első hosszabb munkája, és tavaly összesen 11 fesztiváldíjat nyert vele Locarnótól Marrakesig. Az IMDb-n 7,4 ponton álló film egy fiatal lány (Lotte Verbeek) és egy idős férfi (a veterán ír színész, Stephen Rea) kapcsolatáról szól, akik megegyeznek, hogy a közös életük csak a ház körüli munkáról és a cserébe kapott élelemről szól, de természetesen nem tudják betartani.