Index Vakbarát Hírportál

Horrormaraton Halloweenre 3000-ből

2010.10.31. 11:07 Módosítva: 2015.10.30. 17:52
Horror kripta gyűjtemény fantázianéven, sírköves díszdobozban, 2990 forintért árulják együtt a spanyol [REC]-et, a Tüske című amerikai parazitamozit és a franciák vérben tocsogó Betolakodóját. Nem rossz filmek, de 3000 forintból sokkal több klasszikust össze lehet szedegetni egy Halloween-esti horrormaratonhoz, ha könyékig nyúlunk a Media Markt és a Tesco dvd-turkálóiban. Vhs-gyöngyszemek és remake-dömping a Cannibal Holocausttól az Evil Deaden át a Halloween 2-ig. A legjobb háromezer forintos összeállítások egyetlen cikkben.

Feltámasztott klasszikusok

Halloweenkor természetesen a Halloween-filmeké a főszerep. Csak sajnos a konyhakéssel mészároló Michael Meyers teljes életművét eddig még egyetlen forgalmazó sem volt képes egy tisztességes sorozatban kiadni. A 78-as első rész 2006-ban egy extrákkal telerakott díszkiadásban jelent meg, azóta semmi. A Rob Zombie-féle remake-et, ami az eredetihez képest jóval több kivillanó csöcsöt és spriccelő vért mutat, 590 forintért láttuk a Media Marktban, 690-ért a Tescóban. Ugyanennyi a Halloween 2 is, de nem árt ha tudjuk, ebben már nincs véres belezés, csak nő és ló, mint Jancsó Miklós Égi bárányában.

Nemcsak a Halloween-gyűjtemény, a Péntek 13.-sorozat is hiánycikk a hazai dvd-piacon. Ha mindenképpen Kristály-tavi mészárlást akarunk nézni október 31-én, be kell érnünk a 2009-es hokimaszkos Jasonnel (Péntek 13. remake, Media Markt: 1190 forint). Mivel a feltámasztott klasszikusokra 2400 forintot költöttünk eddig, csapjunk hozzá egy valóban tisztességes feldolgozást: a 2004-es Holtak hajnala, ami beindította Zack Snyder, a 300 és a Watchmen rendezőjének karrierjét, csak 590 forint a Media Marktban. (A remake-gyűjtemény 2960 forint.)

A vhs-korszak veleje

3000 forintból nyakig merülhetünk a 80-as és a 90-es évek vérben tocsogós horrorjaiban is, azokból is remek csomagot tudunk összeállítani. Carpenter ugye eredetileg egy több rendezőt is felvonultató horrormese-gyűjteménynek szánta a Halloween-szériáját (így született meg a sorozathoz csak a címével kötődő harmadik rész), és hasonló tervei voltak a Mesék a kriptából stábjának is. A 490-ért árult Démonlovag egy ilyen Halloween-trilógia nyitódarabja volt 95-ben (ebben Will Smith felesége, Jada Pinkett-Smith gyilkolja egy hotelban a rá támadó rémségeket), amit a Vérbordély című, vámpírkurva-vadászat követett 96-ban, de a fővámpírt alakító bugyimodell, Angie Everhart hiába csöcsörészte meg benne Erika Eleniakot, a film nem hozott elég bevételt a stúdiónak, így a trilógia záródarabja már sosem készült el.

Re-Animator trailer a VHS-korszakból

Kicsit drágábban, 990 forintért árulják Sam Raimi kultfilmjét, az Evil Deadet, amiben ugyan még nincs Ashnek láncfűrész a keze helyén, de ennyiért kihagyhatatlan vétel. Bruce Campbellhez hasonló ikon lett a Lovecraft-adaptációk állandó főszereplője, Jeffrey Combs is, aki a Stuart Gordon-Brian Yuzna párossal forgatott filmjeiben mesterien ötvözte a lovecrafti hangulatot a mészárolós horror hagyományaival. Két másik vhs-gyöngyszemet, a Re-animátort és a Bride of the Re-Animatort is 390-ért láttuk az MM-ben: ezekben Herbert West, az újkori Dr. Frankenstein zöld löttyel élesztgeti fel a holtakat, akik természetesen ellene fordulnak, és jó kis vérengzést csapnak az arkhami kórházban. (Az öt vhs-klasszikus 2750 forint.)

A beteg angol

De dönthetünk úgy is, hogy a keretet brit horrorra költjük, és ha brit horror, akkor Haláli hullák hajnala. Szerintem ez a legviccesebb és legzseniálisabb véres zombifilm, közvetlenül Woody Harrelson Zombielandje után, 590 forintért kötelező vétel. Nagy-Britannia teszkógazdaságos horrorgyűjteménye egyébként külön polcot és egy csábító "Halloween-filmek 699 forintért" táblát kapott a Pólusban, itt láttuk Rob Green 2001-es Bunkerét és Neil Marshall 2002-es Démoni harcosokját is. Ezek klasszikus ponyvaelemeken alapuló, belezős-háborús akcióhorrorok: egy csapat katona egy rutinküldetés során természetfeletti ellenféllel kerül szembe, a különbség csak annyi, hogy a Bunkerben náci zombik, a Démoni harcosokban dühös vérfarkasok kaszabolják le őket.

Dog Soldiers (2002)

Ugyanitt 699 forint Jude Law rendhagyó vámpírfilmje, a Krokodilok bölcsessége (Az megvan, hogy előbb-utóbb minden hollywoodi férfiszínészt utolér a vámpírszerep? Jim Carrey a 85-ös Csak egy harapásban, Kiefer Sutherland a 87-es Elveszett fiúkban, Nic Cage a 88-as Vampire's Kissben, Gary Oldman a 92-es Drakulában volt vérszívó, a 94-es Interjú a vámprral pedig Brad Pittet, Tom Cruise-t és Antonio Banderast is felvonultatta). A britt blokk 2687 forintból jött ki.

Olasz felvágott

Lucio Fulci, Dario Argento és Lamberto Bava természetesen kihagyhatatlan húzónevei egy horrortablónak, ha olcsó és jó kultfilmekről van szó. Fulci 390 forintért a City Of the Living Deadben önti nyakon vérnek látszó bazsalikomos paradicsomszósszal a bombanőket, Argento a kurvákra és Max von Sydowra vadászó sorozatgyilkossal képviseli a belezős italohorror műfajt (Álmatlanul, 699 forint), Bava pedig pestist terjesztő démonokkal sokkol (Démonok 2, 990 forint). És ugyan egy újabb 990 forintos dvd-vel már átlépjük a 3000 forintos határt, Ruggero Deodato Cannibal Holocaustja, a mozgóképtörténelem legdurvább kamudokuja, amit a kazettamásoló haverok mindig igazinak hazudtak, simán megér ennyi sumákolást (az olasz trancsírgyűjtemény 3069 forint).

Cannibal Holocaust - trailer

Nem akarjuk persze elvenni a válogatás örömét a kedves olvasótól, viszont nagyon kíváncsiak vagyunk, ki milyen rémfilmmel készül az idei, vagy a 2011-es Halloweenre. A feladat adott: maximum 3000 forintból (na jó, a 3180 is még éppen belefér) a legjobb horrorfilmes dvd-csomagot összeállítani, lehetőleg valamilyen tematika mentén: például csak kanadai rendezők alkotásai, csak folytatások, csak 600 forint alatti filmek, csak Universal-klasszikusok, stb. A megoldásokat a kommentekben várjuk, a cikkírónak legjobban tetsző lista gazdája Zombieland dvd-t kap az Intercomtól.