Index Vakbarát Hírportál

Liam Neeson sokkal jobb Harrison Fordnál

2011.04.14. 12:56
A Titanic filmfesztivál közepén thrillerben keménykedő Liam Neesont, cukorkát fosó húsvéti nyulat, komcsiellenes Porschét, majdnem Oscar-díjas leszbihumort, rajzolt vízilovakat és negyedszerre felhúzott Sikoly-álarcot is nézhetünk a mozikban.

Ismeretlen férfi

Liam Neeson ismét Európában kommandózó egyszemélyes hadsereg lett, csak most az Elrabolva Párizsa helyett Berlinben keménykedik. A Bourne rejtélyből és Polanski Őrületéből összedrótozott Ismeretlen férfiben egy amnéziás genetikusnak (Neeson) kell kiderítenie, miért nem ismeri fel a felesége (January Jones) és miért akarja megölni néhány rosszarcú figura. A sztori a Neeson-rajongóknak bejött, a kritikusoknak már kevésbé: a 30 milliós költségvetésből forgatott film 114,3 milliót szedett össze február közepe óta, az IMDb-n 7,2 pontot kapott, a Rottentomatoeson viszont csak 55 százalékot. A Chicago Tribune szerint "Liam Neeson sokkal jobb Harrison Fordnál" az identitását vesztett doki szerepében, az ismert kritikus, Roger Ebert szerint viszont a film nem működik thrillerként, mert a készítők "túl sok nyulat rángattak ki egyetlen a kalapból". Szerintünk "a plakátjával Elrabolva 2-t ígér, de csak azoknak szórakoztató, akik még soha nem láttak tisztességes összeesküvős akcióthrillert."

Sikoly 4

A nagy folyatás- és remake-őrület közepén Wes Craven is leporolta a Sikoly-álarcoot, és 40 millióból összehozott egy negyedik részt a trilógiához. Természetesen visszatérnek a korábbi vérengzéseket túlélt szereplők, Neve Campbell és a nemrég elvált Courteney Cox-David Arquette páros, a gyilkos elől menekülő újoncok közé pedig bekerült Eric Roberts lánya, Emma Roberts, és Macauly Culkin öccse, Rory Culkin, plusz a Hősök ponpomlánya, Hayden Panettiere. A Bloody Disgusting horrorblog szerint "friss, okos, csavaros és ultraerőszakos slashermozit" kaptunk, az examiner.com szerint viszont túl sok volt a kidolgozatlan karakter és a push up melltartó. Amerikában csak 15-én lesz a premier, ezért IMDb-átlag és bevételi adat még nincs, a Rottentomatoeson kapott 57 százalék pedig bármerre elmozdulhat.

Hopp

Pesten csak a Sugár és a Cinema Cityvel még nem egyesült Palace mozik, vidéken pedig csak a régi artmozik és a Palace-hálózat maradéka vetíti az Illumination Entertainment CGI-nyulakat valódi színészek közé keverő húsvéti filmjét, mivel a Universal stúdió és a Cinema City nem tudtak időben megegyezni a magyarországi forgalmazásról. Nem vesztettünk sokat: a csokitojásokat fosó plüssnyúl ugyan két hétvégén is tarolt az amerikai box office listán és már 84 millió dollár bevételnél jár, az IMDb-n csak 5,1 ponton, a Rottentomatoeson pedig 23 százalékon áll. "Olyan, mint az Alvin és a mókusok, csak kevesebb mókussal és humorral" - fanyalog az Entertainment Weekly kritikusa, az Arizona Republic pedig szigorúan csak 12 éven aluli nézőknek ajánlja.

A gyerekek jól vannak

"Rém rendes leszbicsalád, spermaapával" - írta kritikusunk az idei Titanic nyitófilmjéről, amit 2010-ben négy Oscarra jelöltek, de egyet sem vitt el. Pedig határozottan jó film: az IMDb-n 7,3 pontot, a Rottentomatoeson 94 százalékot kapott, a két Golden Globe mellé pedig öt másik díjat is besöpört. A Rolling Stone-tól a Varietyn át a New York Timesig mindenhol dicshimnuszokat zengenek a filmről, amiben egy leszbikus pár (Julianne Moore és Annette Bening) küzd a gyerekneveléssel, a két kölyök viszont tudni akarja, ki a biológiai apjuk (Mark Ruffalo az amúgy). A mindössze 4 millió dollárból forgatott leszbivígjáték tavaly július óta már 34,7 milliót szedett össze, így igazi függetlenfilmes sikernek számít.

A belgrádi Fantom

A Mokép ezen a héten egy szerb-bolgár-magyar koprodukcióban készült, 2009-es akciófilmet hozott el a retrórajongóknak. A címszereplő várost 1979-ben egy lopott Porschéval döngető, titokzatos gyorshajtó tartja lázban. A rendőrség rendszeresen alulmarad az üldözésekben, így a Fantomból nemcsak népi hős lesz, igazi ikonná magasztosul, és ő üti ki az első téglát a jugoszláv kommunizmus falából. A balkáni Halálos iramban-mozifilm, aminek az operatőre Nagy András volt, jelenleg 7,1 ponton áll az IMDb-n.

Ki/Be Tawaret

"Érthetetlen film tawareteknek nevezett élő és rajzolt vízilovakkal, szerelmi sokszöggel, amatőr greenboxozással, lófejű énekesnővel" - jelentette kritikusunk tavaly februárban a Filmszemléről. „Terézvárosi szerelmi történet, sok burleszkjelenettel, zenével és az Elektrik Bugi Kommandóval – ezt már a rendező, Molnár György mondta, aki 70 millió forintból forgatott kedvenc terézvárosi helyszínein Karafiáth Orsolya forgatókönyve alapján. Bár a Tawaret valójában mozifilm, a 38 milliós állami támogatást még tévéfilmként kapta az MMK-tól.