Index Vakbarát Hírportál

Lars Von Trier kicsit büszke arra, hogy kitiltották Cannes-ból

2011.05.20. 12:22
Az idei Cannes-i filmfesztivál eddigi legnagyobb port felverő eseménye természetesen a nácikkal szimpatizáló megjegyzésekkel sajtót, szakmát és nagyközönséget riogató Lars Von Trier kitiltása. A balhé második blikkre már kísértetiesen emlékeztet egy jól felépített médiahekkre, bár az európai mozi fenegyerekének titulált dán rendező esetében soha nem lehet tudni, mit gondol komolyan, és mit nem.

A Melankólia sajtótájékoztatóján eleresztett, valóban félreérthető megjegyzései után elnézést kérő rendezőt kollégái (a rendezők szövetsége) minősítették persona non gratának tegnap, de ezzel a történet még nem zárult le. A Hollywood Reporter arról számolt be, hogy az argentin DC nevű filmforgalmazó cég jelezte: a Melankóliát ezek után nem hajlandók forgalmazni a dél-amerikai országban. Sőt Izraelben sem mutatják be a a filmet, pedig már lezárták a trágyalásokat a forgalmazásról.

"Nem lehet bemutatni egy olyan ember munkáját, aki egyértelmű náci kinyilatkoztatásával megsérti a zsidó népet és az egész emberiséget" - fogalmazott az izraeli forgalmazó.

Lars Von Trier a lapnak ezek után azt nyilatkozta, nagyon bánja, hogy megjegyzései, amiket viccnek szánt, de sajnos mindenki  félreértett, ilyen kárt okoztak a fesztiválnak.

"Nagyon sajnálom, különösen azt, hogy ezzel megbántottam Gilles Jacobot (a fesztivál zsidó származású igazgatója), aki nagyon jó barátom. Iszonyú hülyeségeket beszéltem, de higgyék el, nem vagyok Mel Gibson. Amit mondta, úgy értettem, hogy bele tudom élni magam Hitler helyzetébe, ahogy ott ül a bunkerben és szövi a terveket. Nem azt mondtam, hogy én is úgy cselekedtem volna, mint Hitler. Sajnálom, ha emiatt nem jöhetek többé Cannes-ba."

Von Trier apja egyébként zsidó, és egész gyermekkorát zsidóként élte meg, így nevetségesnek tartja, hogy most antiszemitának bélyegzik. Az interjúban nem hazudtolta meg önmagát, és kijelentette, hogy valahol büszke arra, hogy kitiltották Cannes-ból, sőt, szerinte a családja is büszke rá.

"Kíváncsi vagyok, mi lesz azzal az érdemrenddel, amit a franciáktól kaptam. Letépik a mellemről?" Az továbbra sem világos, mit jelent pontosan a kitiltás, legalábbis a rendező számára. "Úgy tudom, a fesztiválpalotát 100 méterre közelíthetem meg, közelebb nem mehetek. A filmjeimet viszont nem érinti a szankció, a Melankólia továbbra is versenyben van."

A szaksajtó szerint a botrány igen nagy hatással lehet a szókimondó dán karrierjére, a Melankólia szinte biztos, hogy semmilyen díjat nem nyerhet, és az argentin forgalmazó lépését mások is követhetik. Von Trier is érzi, hogy viccesnek szánt megjegyzései a jövőjét is befolyásolják. "Innentől nagyon nehéz dolgom lesz, ha valakit meg akarok győzni a közös melóról, és a befektetők is óvatosabbak lesznek, amikor pénzért megyek hozzájuk."

Lars Von Trier nem is náci, hanem kommunista nudista

A dán rendező gondosan ügyel arra, hogy még akkor is róla beszéljenek a filmes szaklapok és a filmfesztiválok sajtósai, ha éppen nincs is filmje a mozikban. A Hollywood Reporter szedte össze az eddigi öt legprovokatívabb megnyilvánulását.

1. "Én vagyok a világ legjobb rendezője." - sajtótájékoztató, Cannes (2009).

2. "Örülök, hogy élek. Úgy érzem magam, mint egy vietnami veterán, és tutira veszem, hogy előbb-utóbb nekilátok embereket gyilkolászni valami város főterén, de egyelőre annak is örülük hogy élek." részlet Jan Lumholdt Lars von Trier: Interviews (Conversations with Filmmakers) című könyvéból.

3. "Leszarom, mit gondolnak rólam az emberek." TimeOut (2005).

4. "Kommunista nudista családban nőttem fel és hozzászoktam, hogy azt teszem (vagy nem teszem) amit akarok. A szüleim nem foglalkoztak velem, nekik egyre ment, hogy az iskolában ülök, vagy kocsisbortól részegen fetrengek valahol." Die Zeit (2005).

5. "Szerintem George W. Bush fülig szerelmes Condoleeza Rice-ba, és arról álmodozik, hogy a nő egy ostorral csapkodja a hátát." Die Zeit (2005).