Index Vakbarát Hírportál

Mit akarhat Tompos Kátya Elek Feritől?

2010.01.14. 09:04 Módosítva: 2010.01.14. 09:45

Tompos Kátya úgy néz bele Elek Feri szemébe, és olyan kedvesen mondja, hogy nem lehet köztük semmi, hogy belesajog a szív, pedig Dyga Zsombor új filmjében ez csak a legelső pofon, követi jópár. Az előzetest már most megnézhetik az Indexen, a filmet február 11-től a mozikban.

A remek békásmegyeri Hornby-érzés, a Tesó filmje után Dyga Zsombor Guy Ritchie sikereit megirigyelve akciókban gazdag komédiát rendezett sok balek és egy táska segítségével második filmjében, a Kész cirkuszban. A Köntörfalak meg érzelmes kamaradráma lett három ügyes színésszel.

Az alaphelyzetben Elek Ferenc randira hívja Tompos Kátyát, ahogy tennénk ezt sokan, de Kátya nem akar tőle semmit, ahogy sokunktól sem, mégis a saját lakásában kezdenek el beszélgetni, amikor felbukkan a Kátya testvérét alakító sikerséf, Rába Roland. A többiről az előzetes elárul egy-két dolgot, de ki lehet az a szép lány azon az eltépett fényképen?

A filmtervet többször elutasította az MMK, mert saját kategóriarendszerük csapdájába estek, és nem tudták eldönteni, hogy közönség- vagy művészfilmmel van-e dolguk. Szerintünk egyikkel se, mert Dyga Köntörfalakja leginkább a szeretni való amerikai függetlenfilmekhez hasonló. Major István producer egy szlovák partnerrel behozott koprodukciós támogatással 10 millió forintot, sőt a Fekete Keféért a Filmteamnek járó 12, 5 millió forint normatív támogatást is erre a filmre használta fel. Összesen 86 millióból forgott le a film.

A fordulatokat sem szabad előre jelezni, mert az is spoiler, de az tény, hogy folyamatosan alakul a film hangulata. A Köntörfalak izgalmas, jól eltalált mozi, ami a szűk térre, a színészek közti kémiára és a karakterek múljtára, valamint a régóta hordozott elfojtásokra épít.