Index Vakbarát Hírportál

A Hobbit mellett tüntettek Új-Zélandon

Index, MTI
2010.10.25. 13:03

Új-zélandiak ezrei vonultak fel hétfőn az ország nagyvárosaiban A hobbit című produkció elköltöztetése ellen tüntetve.

Az ötszázmillió dolláros költségvetésű film mögött álló Warner Bros. filmstúdió képviselői kedden érkeznek a szigetországba, hogy eldöntsék, Új-Zéland lesz-e a J.R.R. Tolkien regényéből készülő fantáziafilm forgatási helyszíne, vagy a világ valamely más tája.

A produkció elköltöztetése szakértők szerint akár másfél milliárd dolláros veszteséget is jelenthetne az ország gazdaságának. A hobbitnak és a Középföldén játszódó történet más szereplőinek öltözött felvonulók "Új-Zéland maga Középfölde" és "Szeretjük a hobbitokat" feliratú táblákkal fejezték ki elkötelezettségüket.

Az új-zélandi Peter Jackson, a film producere és múlt héten megnevezett rendezője az elmúlt hetekben mindent elkövetett annak érdekében, hogy a filmet a szigetországban tartsa, de a helyi színészszakszervezet produkciót sújtó bojkottja arra késztette a Warnert, hogy biztosabb forgatási helyszín után nézzen. Többek között Kelet-Európa és Anglia is szóba került a lehetőségek között. Pedig a bojkottot azóta már abba is hagyták a színészek.

A Warner-küldöttséggel maga John Key új-zélandi kormányfő egyeztet majd.