Index Vakbarát Hírportál

Mel Gibson a hanukáról forgatna, de röhög a holokauszton

2012.04.12. 15:36

Szerda óta ismét Mel Gibson zsidózásától hangos a világsajtó: a Warner Brothers stúdió ugyanis elutasította a "zsidó Rettenthetetlen"-ként emlegetett The Maccabees forgatókönyvét. Az 56 éves sztár a forgatókönyvírót, az Elemi ösztön és a Showgirls atyját, Joe Eszterhast vádolja lustasággal és a munka szabotálásával, a magyar származású filmes viszont újra előhúzta a régi asszonyverős-zsidózós kártyát és kilencoldalas levélben számolt be Gibson kibírhatatlan stílusáról.

A The Maccabee egy Kr. e. 165-ban játszódó, grandiózus szandálos-kardozós mozifilm lett volna a hanuka eredetéről, arról az ókori ütközetről, amiben a júdeai makkabeusok legyőzték a szíriai görögöket. Gibson saját bevallása szerint már tíz éve filmet akar forgatni erről a témáról, de legnagyobb bánatára az elmúlt nyolc évben sehogy sem akart összejönni, az utóbbi időben pedig már a régi harcostársai sem állnak mellé.

Joe Eszterhas a napokban kiszivárgott kilencoldalas levelében keserűen emlékszik vissza a The Maccabees előkészületeire. Szerinte a "vad, őrült és lobbanékony" Gibson a forgatókönyv kidolgozásához leszervezett malibui és Costa Rica-i megbeszélések alatt folyamatosan bibsiknek, gázkamraszökevényeknek és tetűhintásoknak nevezte a zsidókat (eredetiben: Hebe, oven-dodgers és Jewboys), többször is kijelentette, hogy "a holokauszt egy rakás lószar", és rendszeresen összekeverte a Tórában leírtakat a Cion bölcseinek jegyzőkönyveivel. Szerinte Gibson alkalmatlan arra a feladatra, hogy zsidókról forgasson filmet, hiszen gyűlöli őket.

Mel Gibson egy meglepően higgadt levéllel válaszolt Eszterhas vádjaira. Szerinte az író-producer rajta akarja megbosszulni azt, hogy a Warner nem vette meg a forgatókönyvét, és az író csak saját magát okolhatja, amiért tizenöt hónapnyi kutatás, egyeztetés és brainstorming után csak ennyire volt képes. Gibson most úgy érzi, Eszterhas számára egyáltalán nem jött át az az erőteljes vízió, ahogyan ő elképzelte ezt a granduiózus ókori filmet. "Mindenáron leforgatom a filmet, de nemcsak a Warner, én sem akarom, hogy ezek után te dolgozz a forgatókönyvön" - írja a rendező, aki óriásit csalódott kollégájában. Soha többé nem akar vele szóba állni, mivel "ez volt a legsilányabb forgatókönyv-tervezet, amivel az elmúlt 25 évben találkoztam". (via thewrap.com)