Index Vakbarát Hírportál

Már nem szóbeszéd a Dining Guide fődíja: a Rumour az év étterme

2022.05.16. 20:37

2022. május 16-án, hétfőn este tartották az Audi–Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, amelyen kiderült, hogy

idén az Év Étterme a Rumour (magyarul pletyka, szóbeszéd) by Rácz Jenő lett.

  • A Restaurant Best of The Best díjat a Stand Étterem kapta.
  • Az első Az Év Cocktail Bárja díjat a Black Swan Budapest, a Fenntarthatósági Díjat az őriszentpéteri Pajta nyerte el.
  • A Pastry Shop Best Of The Best díjat a Mihályi Patisserie kapta.
  • Az Év Cukrász Teljesítményéért Menyhárt Attila vehetett át díjat.
  • Az Év Cukrászdája pedig a Málna The Pastry Shop lett.

Különdíjat kapott a magyar Bocuse d'Or-csapat Az Év Szakács Teljesítményéért, Az Év Ifjú Séftehetsége a Rutin fiatal séfje, Pallag Dávid lett, a Dining Guide – Audi életműdíjasa Pintér Katalin.

Az Év Séfje az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck, aki a tavalyi évben nyitotta meg első európai éttermét Budapesten. Az Év Éttermi Szervize díjat a Déryné vehette át, Az Év Borlapja nyertese a Felix Kitchen & Bar. Az Év Innovatív Konyhája díját a Mák Restaurant kapta, Az Év Ígéretes Étterme pedig a Szaletly Vendéglő és Kert lett – derült ki a gálán.

Gasztroszínház a zsűritagtól

A Rumour étterem Rácz Jenő séf és a Costes Groupot alapító Gerendai Károly közös vállalkozása. A külföldről hazatérő, hazai televíziós tehetségkutató főzőshow népszerű zsűritagjának első magyarországi étterme a hazai éttermi kínálatban újszerűnek számító, egyedi „chef's table” koncepcióval várja a vendégeit.

A Rumour a budapesti éttermi élet első, a séf személyére építő, őt a központba helyező étterme, amely nem csak a vendég gasztronómiai érzékeire kíván hatással lenni. A vendégeket a látványkonyhát körülvevő pult köré ültetik, és a vacsorát a séf, a sommelier és az egész éttermi személyzet vezetésével kísérik végig, egyfajta közösségi érzésre építve. Az étterem saját meghatározása szerint gasztroszínháznak nevezi a vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, gegekkel jeleníti meg.

A Rumour ételkínálata az ismert, jól érthető és beazonosítható, biztonságos, klasszikus fine dining stílust képviseli, olykor formabontó tálalással. A tesztelések eredményeként és a hazai vendégközösség körében elért, a fine dining éttermi stílus népszerűsítésének eddig nem látott teljesítményét is figyelembe véve 2022-ben az Audi–Dining Guide Étteremkalauz a Rumour By Rácz Jenő éttermet Az Év Étterme díjjal ismeri el.

Új díjkategóriák

Az Év Étterme díj nyertesének kihirdetése előtt átadták a gála legújabb kategóriáinak győzteseit, köztük az új Dining Guide Restaurant Best Of The Best minősítést is.

Az Audi – Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategóriát hoz létre a Best Of The Best minősítéssel. A legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységek példamutató minőségét, amelyek az ezt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum három évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. A Dining Guide Best of The Best helyezését az adott vendéglátóhely addig tarthatja meg, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 pont feletti számot mutat. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája top 10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik

– mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az új kategória első díjazottja a Stand Étterem lett, amely az elmúlt három évben Az Év Étterme díj győztese volt, és a magyar gasztronómiai régió alapanyagaira épülő, a hazai konyhai tradíciók kortárs, modern felfogású tányérjait nyújtja menüsoraival. Az étterem ezeken túl a Bocuse d'Or versenyeken elért eredményei miatt is nemzetközi figyelmet kapott.

Az új díjkategória mellett új top 10-es listát is találunk az idei Étteremkalauzban: A kiadvány az idei évben külön fejezetben egy top 10-es listával és Az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődését. Az első Dining Guide Az Év Cocktail Bárja díjat a Black Swan Budapest nyerte el.

A Dining Guide a cukrászdák között is kihirdette a legjobbak legjobbját. A Pastry Shop Best Of The Best díjat a Mihályi Patisserie kapta, amelyet a Dining Guide 2018 óta négy éven át értékelt Az Év Cukrászdája díjjal. Az Év Cukrász Teljesítményéért Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace vezető cukrász séfje vehetett át díjat. Az Év Cukrászdája 2022-ben a Málna The Pastry Shop lett: a Gerbeaud egykori főcukrásza, Kolonics Zoltán és felesége, Ágnes családi vállalkozása egy nagyon komoly, modern felfogású, francia stílusú cukrászda, desszertkoncepciói nagyon finom, érzékeny összeállítású desszertek, amelyek minősége a magyar mezőnyben magasan a legjobbak közé emeli a Málnát.

A 2022-es Audi – Dining Guide Az Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

  • Audi – Dining Guide Az Év Étterme díj: Rumour by Rácz Jenő.

Különdíjak:

  • Dining Guide Fenntarthatósági Díj / Pajta
  • Dining Guide Az Év Cocktail Bárja / Black Swan Budapest
  • Dining Guide Az Év Cukrász Teljesítménye / Menyhárt Attila (Four Seasons Pastry Chef)
  • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Mihályi Patisserie
  • Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide – Unicum Riserva Az Év Éttermi Szervize / Déryné
  • Dining Guide – Lanson Az Év Borlapja / Felix Kitchen & Bar
  • Dining Guide Az Év Ifjú Séf Tehetsége / Pallag Dávid (Rutin)
  • Dining Guide Az Év Szakács Teljesítménye / magyar Bocuse d'Or-csapat
  • Dining Guide-Unicum Barista Az Év Innovatív Konyhája / Mák Restaurant
  • Dining Guide Az Év Ígéretes Étterme / Szaletly Vendéglő és Kert
  • Dining Guide – Audi Életműdíj / Pintér Katalin
  • Dining Guide – Master Good az Év Séfje / Wolfgang Puck
  • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand

TOP 10+2 Étterem:

  • Rumour by Rácz Jenő
  • Platán Gourmet Étterem
  • Essência Restaurant – Tiago & Éva
  • Salt Budapest
  • Pasztell
  • Borkonyha Étterem
  • Babel Budapest
  • Arany Kaviár
  • Costes Restaurant
  • 42 Restaurant & Bar
  • Costes Downtown
  • Laurel Budapest
Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM


Rovatok