Index Vakbarát Hírportál

Merj fájdalmat okozni

2009. október 4., vasárnap 14:57

Kanadai–amerikai világháborús katonai tréningen tanítják a lányokat arra, hogyan kell a férfiakat a leggyengébb pontjukon megtámadni, ha nem akarnak meghalni. A Modern Defendo nevű önvédelmi sportág Magyarországon nyitotta meg európai központját. A lányokat önvédelmi agresszióra tanítják, igaz, egyelőre nagyrészt fiúk járnak oda.

„Mindig arra készültem, hogy valami történni fog velem, ezért rengeteg harcművészetet kipróbáltam. Négy évig krav magáztam is, mégis a Modern Defendónál ragadtam meg” – magyarázta Pöltl Ákos, aki amellett, hogy médiaelemző-ügynökséget vezet, Modern Defendo-instruktor, és a magyar (egyben európai) központot vezeti. „Kommandósnak készültem, de PR-os lettem” – mondta, miközben az edzés alatt mesélte, mi az a Modern Defendo, és miért lett fanatikus híve.

A Modern Defendo W. E. Fairbairn Defendo-rendszerének továbbfejlesztése, gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, amikor Sanghaj város rendőrkapitánya, William E. Farbairn és Eric Anthony Sykes felügyelő kifejlesztett egy önvédelmi rendszert, amiben a veszélyes kikötőben a rendőröknek több esélyük lett a túlélésre. Olyan közelharcrendszert dolgoztak ki, amit később a második világháborúban a szövetséges erők speciális osztagai is használtak.

Késsel, bottal, fegyverrel, nagy erőfölénnyel való támadások ellen találták ki, hasonlít a krav magára, csak nem az izraeli viszonyokra fejlesztették. A krav magától például abban különbözik, hogy itt az erőnlét fejlesztésével és mentális felkészítéssel is foglalkoznak, nem csupán technikákkal.

Bill Wolfe, az 57 éves, Magyarországon élő kanadai Modern Defendo-instruktor oktatja nálunk a módszert. Ő még a kanadai katonaságnál tanulta meg a Defendót, aztán a rendőrségnél kezdett dolgozni nyomozóként. A pszichológus végzettségű Wolfe nyugdíjba ment, de nyomozói munkássága során rengeteg olyan üggyel találkozott, amikor gyengébbeket támadtak meg. Az ilyen esetek elemzése is segítette az életszerű módszer kidolgozásában.

Realisztikus

Az önvédelemről azt gondolnánk, női foglalatosság, de ottjártamkor mindössze három lány volt az edzőteremben, ezért inkább tűnt militáns képzésnek. „Nem a kigyúrt tetkósokat szeretnénk ide vonzani, hanem a számítógép előtt ülőket, akik szeretnének fittek lenni. Olyan embereket, amúgy nem mennének el egy komoly harcművészeti edzésre, de aerobicra sem akarnak járni, mert valljuk be, Magyarországon azt a férfiak cikinek tartják” – véli Ákos, a magyar instruktor. Ha önvédelemre jár egy fiú, maximum paranoidnak nézik a barátai. Jár hozzájuk rendőr, NBH-s, taxis, kormányőr, irodavezető csajok, ügynökségvezető és orvos is. Az erősítő (PT – Phisical Training) edzéseken motiválónak szánt zene szól, akkor Hamvai PG ment, az instruktor szerint a lányok azt szeretik.

A stresszhelyzet kezelését úgy próbálják tanítani, hogy a fizikai tűrőképességet javítják. Stresszhelyzetben úgy viselkedünk, mintha fizikailag nagyon fáradtak lennénk. Ezért az edzéseken a test elfáradása után sem hagyhatják abba a gyakorlatokat, az instruktor pedig folyamatos üvöltéssel motiválja a folytatást, kb. mintha a Full Metal Jacket (Acéllövedék) című filmben lennének. A másik fontos dolog, hogy a védekező technikákat második reflexszé kell tenni, azaz minimum kétezerszer el kell végezni őket.

A Modern Defendónál életszerű helyzetekből indulnak ki: abból, hogy egy utcai támadás hihetetlenül durva csépelés, nem olyan, mint mondjuk egy karatés küzdelem, ahol szabályok vannak. Egyik küzdősportban sem lehet például ágyékra rúgni, itt pedig pontosan azt tanítják. Illetve azt, hogy a védekezéssel egy időben fájdalmat is kell okozni, különben az áldozat kap még egyet. Ha fájdalmat okozunk, attól a támadó visszariad.

A jól hangzó Mad Girl metódust Bill Wolfe találta ki, ez a Modern Defendo kifejezetten lányoknak szánt ágazata, és annyira exkluzív, hogy a kurzus még el sem indult. Lényege, hogy akit megtámadnak, azonnal támadjon, mint az őrült. Dirty tricksnek hívják a nem fair küzdelmet, a gyengébb nemet erre akarják tanítani, hiszen a lányok fair küzdelemben (ütéssel, rúgással) nem tudnak fájdalmat okozni a fiúknak.

A lányokat elsősorban arra tanítják, hogy ne féljenek fájdalmat okozni a támadójuknak, mert ez az egy esélyük van a túlélésre. Ezért amellett, hogy az önbizalmukat próbálják erősíteni, megtanítják nekik, hogyan tudnak fájdalmat okozni a náluk erősebbeknek. „Tudományosan bebizonyították, hogy a ha azt csinálod, amit mondok, akkor nem esik bántódásod nem jó taktika. Azoknak a megtámadott nőknek a 96 százaléka meghalt, akik nem védekeztek sehogy, a bármilyen módon védekezőknek pedig nagy százaléka megúszta” – mondja Pöltl. Azt is tanítják, mit kell tenni, ha a hajukat húzzák vagy fojtogatják őket, és hogyan kell hatékonyan használni a hangjukat elrettentésre.

Férfiak lágy részei

Magyarországon erősen él a mítosz, hogy egy nő úgysem tud tenni semmit az ellen, ha egy férfi megtámadja, azt gondolják, majd a barátjuk megvédi őket. „Pedig egy férfinak nagyon sok lágy pontja van, például belenyúlhatsz a szemébe, vagy meg kell csavarni a nemi szervét, esetleg eltörni a térdét” – magyarázza az instruktor. Megtanítják, hol vannak a nyakon vagy a fülnél a fájdalmas idegek, hogyan kell elviselhetetlenül csípni, vagy hogy az orrhegynél fogva kell ellökni, mert akkor nem tud ellentartani. „Ezeket egy csaj is tudja, csak nem jut eszébe támadáskor.”

Olyan bölcsességekre is szert tehetnek az okatatáson, hogy nem szabad megijedni, mert akkor megtámadnak. „Ha nem figyelsz oda, az felhívás keringőre” – mondja Pöltl. A Modern Defendónak különböző fokozatai vannak, ezeket vizsgák választják el, a végén akár fegyveres támadások ellen is megvédhetjük magunkat puszta kézzel. A két hete nyílt edzőtermet ingyenes szemináriumokon és nyílt napokon is meg lehet ismerni.

Viszont aki igazán élelmes, az most gyorsan találjon ki egy tanfolyamot, ahol nagydarab, izmos, agresszív fickóknak tanítják meg, hogyan kell a mad girlök ellen védekezni, amíg nem késő.

Rovatok