Index Vakbarát Hírportál

Bezárt a Verseny utcai piac

2009. október 8., csütörtök 14:11

Csütörtökön már csak azért engedtek be az árusokat a piacra, hogy a bent maradt holmijukat kihozzák. Kedden az üzemeltető az ígérte, a bezárás csak átmeneti, és amint megszerzik az engedélyeket, újra nyitnak.

Csütörtök reggel már nem nyitott ki a VIII. kerületi, Verseny utcai használtcikk-piac, mert a helyi jegyző a működési engedély hiánya és a szabálytalanságok miatt bezáratta az árusítóhelyet. Az önkormányzat azt közölte, csütörtökön már csak azok az árusok mehetnek be, akik ingósága maradt ott, egyébként a piac zárva van.

Hozzátették, kedden a piac üzemeltetője azt mondta az árusoknak az önkormányzat képviselőinek jelenlétében, hogy csak ideiglenesen zárják be a helyet. Az önkormányzat szerint újra kinyithat az árusítóhely, amint beszerzik a szükséges engedélyeket.

Korábban a józsefvárosi jegyző, Xantus Judit azt közölte, hogy nemrégiben a piac új üzemeltetője adta be a működési engedély iránti kérelmet, amely jelenleg elbírálás alatt van. "Az engedélyt csak akkor adhatják ki, ha a piac minden feltételnek megfelel" - hangsúlyozta a jegyző, aki az elbírálás lezárását nem tudta időhöz kötni.

"A piaccal már eddig is sok probléma volt - mondta Xantus Judit. - Például állandóan felvetődnek közlekedésrendészeti szabálytalanságok, de gondot okoz a bűnözés, és építésigazgatási eljárás is indult, mert az akkori tulajdonos beépítette a parkolót és azt kiadta üzlethelyiségként."

A jegyző megjegyezte még, a piacot 2008-ban már egyszer bezárták, de a vonatkozó új szabályozás miatt újra engedélyezni kellett a tevékenységet.

Xantus Judit szerint a kialakult helyzet miatt a felelősség egyértelműen a piac üzemeltetőjét terheli. Hozzátette, nem az a cél, hogy a kisemberekkel kiszúrjanak, de a törvényt be kell tartani, és működési engedély hiányában egyetlen üzlethelyiség sem üzemelhet.

A piacon árusítók petícióban tiltakoztak a bezárás ellen, mint hangsúlyozták, annak következtében mintegy ötezer ember kerülhet az utcára.

Rovatok