Index Vakbarát Hírportál

Újjászülethet a Móricz Zs. körtéri Gomba

2009. október 30., péntek 10:06

Mi legyen Bel-Buda koszos rommá züllött, jellegzetes találkozóhelyéből, a Móricz Zsigmond körtéri Gombából? Erre a kérdésre kereste a választ a XI. kerületi önkormányzat által lebonyolított ötletpályázat.

A pályafutását elegáns, modern HÉV-végállomásként kezdő és hajléktalantanyaként befejező, Bauhaus stílusú gyűrűház mai állapotában nehéz felfedezni az egykori szépséget, de mivel időben műemlékké nyilvánították, az épület teljes bontásról szó sem lehet. A 4-es metró építésével összefüggő felszíni környezetrendezés most lehetőséget ad arra, hogy a tulajdonos kerületi önkormányzat felújítsa és új funkcióval töltse meg az épületet. A kiírás szerint olyan megvalósítható, verseny- és piacképes konstrukciót kerestek, amely – a műemlékvédelem elveivel összhangban – korszerű építészeti megoldást eredményez.

Az ötletpályázaton 15 pályaművet díjaztak, az első tíz díjazott terv most áttanulmányozható az Építészfórumon. Az első díjat megosztották két pályázó építésziroda között, így egyelőre nyitott kérdés, hogy háromszintes föld alatti rendezvényközpont vagy síneken mozgatható üvegdobozok legyenek Újbuda főterén. A történet egy nyilvános hasznosítási pályázatot kiírásával folytatódik, felhasználva a díjazott és megvásárolt pályaművekben megfogalmazott ötleteket és építészeti megoldásokat. Íme néhány elképzelés a Gomba jövőjéről:

Divatbemutató a föld alatt

A megosztott első díj egyik felét elnyerő Mérték Építészeti Stúdió terve digitális járófelületté alakítaná a Gomba körül a körteret. A virtuális margarétákkal borított mezőn átkelve jutunk el a zöld tetővel ellátott, furcsa kis építménnyel megfejelt Gombához, amely alatt három emelet mélységben rendezvénycentrum rejtőzik, összekapcsolódva a 4-es metró aluljárórendszerével. A látványtervek alapján a föld alatti bulihelyszín leginkább egy űrváros koncerttermére emlékeztetne.

A másik első díjas pályaművet a Hetedik Építész Műterem jegyzi. A terv síneken mozgatható, egymásba tolható, változó alapterületű „üvegdobozokat" rejtene el a Gomba pereme alatt. Ha megvalósul, ez lesz Buda legmenőbb kávézója, igaz, a bíráló bizottság szerint egy 83 nm-es vendéglátó egység nem tarthat el egy ekkora objektumot, és az üvegdobozok mozgatása sem tűnik problémamentesnek a lejtős terepen.

Vesztergom Ádám és Bujdosó Attila második díjas terve nyáron vízfelületet, télen korcsolyapályát helyezne el az építmény tetején. A homlokzaton az óra járásával megegyező irányban vízfüggöny járna körbe. Az ötlet sem a gazdaságossági, sem a műemléki szempontoknak nem felel meg, de legalább izgalmas.

A Spora Architects, vagyis a Kortárs Építészeti Központot (részben) fenntartó, menő fiatal építészek csapata kerékpáros központtá alakítaná a Gombát. A biciklibolt és az őrzött B+R parkoló azonban a bíráló bizottság szerint funkcionálisan nem illik a kulturális központtá alakuló gyalogos térhez.

A Turányi Építész Iroda madárfészekre emlékeztető, 23 méter magas, rámpákkal ellátott kilátótornyot biggyeszt a megtartott Gomba üres közepére. A torony az alkotók szerint egyszerre introvertált és extrovertált, befogadó és kisugárzó karakterű, "szellemi értelemben rendkívül tág inspirációs és asszociációs lehetőségeket" kínál.

Álljon egy óriási, összegraffitizett végbélkúp a Móriczon? Az RB-Stúdió szerint igen, sőt a "városi szubkultúrák háza" a gördeszkásokat is a körtérre csábítaná. A bíráló bizottság viszont aggódik a nyugdíjasok lelki nyugalma és testi épsége miatt.

Rovatok