Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az első közösségi szakácsköny

2014. november 21., péntek 11:39

Unja már a szakácskönyveket? Akkor ezt nézze meg! A MENÜ egy valóban egyedülálló, Budapestet bemutató, közösségi receptgyűjtemény.

Szögezzük le, hogy nem könnyű ma már újat adni a szakácskönyv piacon. Az internetes receptek korában egyre kevesebb esélye van a szakácskönyveknek, amelyek bármennyire szépek is, drágák, így nehezen vehetik fel a versenyt a netes háziasszonyokkal. Kell, tehát valami egyedit mutatni, ezért számít hatalmas dolognak, ha sikerül. Márpedig Laki Eszter és Glódi Balázs napokban megjelent, MENÜ című könyvének ez tökéletesen sikerült. Egyetlen, olyan szó jut eszünkbe róla, ami ráadásul a bemutatón el sem hangzott: közösségi szakácskönyv. Ennél is több azonban, egy nagyon szép tárgy, gyakorlatilag egy sorszámozott műalkotás, amit nagyon jó kézbe venni.

Kik főznek a MENÜ-ben?

A szerzők ötlete végtelenül egyszerű, mégis nagyon jól működik: kérjük meg barátainkat és azok ismerőseit, akik szeretnek főzni, hogy hozzák nyilvánosságra a receptjeiket úgy, hogy közben az életükbe is bepillantást engednek. A MENÜ, bár szakácskönyvnek szánták, egy fantasztikus voyeurködés. Beleshetünk a velünk együtt élő, budapesti emberek lakásába, konyhájába és családjába és a recepteken túl valószínűleg ez az, ami mindenkit érdekel, és amit soha nem fogunk megkapni a netes főzőoldalaktól. „A MENÜ pillanatnyi áttekintés a mai budapesti vagy fővároshoz kötődő, gasztronómiában állást foglaló barátainktól, ismerőseinktől” – írják az ajánlóban.

A könyv 22 szereplője között akadnak profik (mint például Erdőháti Áron fotós, aki sokáig Gordon Ramsay mellett volt szakács), de persze a legtöbben amatőrök, akik csak magukra és családjukra főznek. Sőt olyanok is, akik nem is gyakran főznek. A 300 oldalon sokféle emberrel, történettel és étellel találkozunk, de talán ennél is több, hogy lenyomatot kapunk a mai Budapestről, olyan külvárosi helyekről és városi mozgalmakról, amelyekről nem is tudtunk.

Mihály Kamilla, aki a könyv szöveges részéért felel, elmondta, nem csak a baráti körük szerepel a könyvben, vannak olyan emberek, akiket nem is ismertek és csak mások révén kerültek kapcsolatba. Mindenki nagyon szívesen szerepelt, sőt volt, akit már vissza kellet utasítaniuk, hiszen 300 oldalnál semmiképpen sem akartak nagyobb terjedelmet. A szereplők mindig a saját lakásukban fogadták a szerzőket, együtt főztek, miközben Glódi Balázs fényképezett.

Nem egy hagyományos szakácskönyvet, hanem egy művészeti értékkel bíró tárgyat szerettek volna létrehozni. „Ezért nem is hoztunk meg semmilyen kompromisszumot, nem kerestünk kiadót, inkább vállaltuk a könyv magán kiadását” – mondta el Laki Eszter, képzőművész. Mivel egy ez egyedi dolog, csak ezer darabot nyomtak belőle, a MENÜ minden egyes példánya sorszámozott.

MENÜ 6900 Ft, kapható a honlapon feltüntetett helyeken

Minden kóser, ami jó

A MENÜvel egy napon egy másik szakácskönyv is megjelent, ami koránt sem annyira szép, szerkezetében sem annyira különleges, viszont hiánypótló. Rosenstein Tibor, és fia, Rosenstein Róbert szakácskönyvéről van szó, amiből maximálisan kiderül, mitől lehet a város legrosszabb helyén lévő étterem (ahogyan a könyvbemutatón jellemezték), egyben a legsikeresebb is. Rosenstein Tibor csak egy kis büfét vett a Mosonyi utcában, ma pedig már ezrek zarándokolnak minden évben az éttermébe. Ma sincs jobb helyen, ennek ellenére lett kultikus hely.

Ez nem egy kóser szakácskönyv, mint a címe is mutatja, a Rosenstein-hitvallás szerint „minden kóser, ami jó”. Rosenstein Tibor nem tagadja, hogy a hagyományos ízeken szocializálódott, ő is a hagyományos ételeket képviseli. Nála harminc éve is szalontüdőért és pacalért álltak sorban a kis talponálló büfében az emberek, és ma is ezért térnek vissza az étterembe. A könyv első részében Rosenstein Tibor hagyományos ételeit találjuk, mint például pirított báránymáj, rakott borjúnyelv, ludaskása, vagy éppen az ikonikus harcsapacal és szalontüdő. A második részben pedig fia, Rosenstein Róbert modernebb fogásai találhatók, mint a libarilette, konfitált marhaoldalas, illetve a a pesztós pisztráng. Lezáró fejezetként pedig családi fogásokat kapunk, könnyedebb olasz recepteket, és olyan ételeket, amelyek kitűnően alkalmasak nagyobb vendégségekre, gyerekekkel is. Rosenstein szakácskönyv, Kossuth Kiadó, 3990 Ft

Rovatok