Index Vakbarát Hírportál

Azt hitte, hogy a krumpliban csak krumpli van? Ugyan!

2015. január 22., csütörtök 14:20

Nem kevesebb mint 14 összetevőt azonosított a McDonald's sült krumplijában Grant Imahara, a Mythbusters sorozat műsorvezetője, aki azért utazott el a gyorsétterem egy idahói gyárába, hogy megnézze, hogyan készül a krumpli.

Elég érdekes dolgokat tapasztalt, köztük azt, hogy a sült krumpliban a krumplin kívül még 13 másik összetevő is van, és ezek nemcsak fűszerek meg aromák, hanem például dimetil-polisziloxán, ami egy széles körben használt műanyag (ez van például a kontaktlencsékben és samponokban is), illetve a tartósító vegyületként ismert terc-butil-hidrokinon, amit azért szeretnek használni, mert az ételek ízét és színét nem változtatja meg, viszont növeli az eltarthatóságukat.

Ez azonban még nem minden: jön még egy kis szója- és repceolaj, marhahúsaroma, hidrolizált tej, citromsav és persze só. Kerül még hozzá dextróz is (azaz szőlőcukor), hogy a krumplinak sütés után is szép színe legyen, és némi nátrium-foszfát, hogy a krumpli sütés előtt ne szürküljön meg. Ezután a gyárban elősütik, és kiszállítják az éttermekbe, ahol felszolgálás előtt ismét sütik.

Pedig ugye, hogy eddig ön is azt hitte, hogy a krumpliban csak krumpli van?

Miután a Daily Mail információ alapján a sült krumpli összetevőiről szóló cikk megjelent a 444.hu-n, a McDonald's képviselője azonnal reagált, és azt mondta, itthon korántsem így készítik a krumplit: „Az amerikai 14-gyel szemben itthon (és általában Európában) a sült krumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc.” A közlemény szerint a magyar sült krumpli csak dextrózt, sót, stabilizátort és növényi olajat tartalmaz, a sütéshez pedig repce- és napraforgóolajat használnak.

Rovatok