Index Vakbarát Hírportál

A plakáttal nyertünk a szakácsolimpián

2015. január 28., szerda 18:31

A 2015-ös Bocuse d'Or döntőjét Norvégia nyerte, az ezüstöt az Egyesült Államok hozta el, és Svédország lett a harmadik. A díjátadón a többi helyezést nem mondták be, de a Világevő blog úgy értesült, a magyar csapat a 13. helyezést érte el, azaz a középmezőnyben végzett. Két éve Széll Tamás a világversenyen tizedik lett.  

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az Indexnek azt mondta, minden pontosan úgy sikerült a versenyen, ahogy eltervezték, semmiben sem hibáztak. „Ez most a 13. helyre volt elég, amivel nagyon elégedettek vagyunk, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltak olyan vágyaink, hogy előrébb végzünk” - mondta el Hamvas.    

Nagyon elégedett volt a lyoni szerepléssel Molnár Gábor és csapata is, Molnár egyenesen álomszerűnek nevezte a versenyt. Azt nyilatkozták a Világevő blognak, azaz Jókuti Andrásnak, hogy minden pontosan úgy sikerült, ahogy tervezték. „Őrület volt, meseszerűen, álomszerűen lepörgött az egész. Végiglebegtünk az egészet, mint ha valami tudatmódosító alatt lettünk volna. Nem volt gyenge időszak, de hihetetlenül kellett koncentrálni.” - mondta el Molnár Gábor.

Már a bemutatásnál lehetett látni, hogy jól szerepel a magyar csapat, annak ellenére, hogy nagyon tartottak attól, hogy a második napon, a tizedik helyen tudnak csak bemutatkozni, és addigra a zsűri esetleg már nagyon elfárad. Nem a látvánnyal, inkább az ízzel akartak ezért nagyot dobni, ennek ellenére a bemutatás nagyon ütős lett, a francia tudósító egészen hihetetlennek nevezte a mozgó gömböcöt. 

Molnár Gábor nyilatkozata után mi is reménykedtünk a magyar sikerben, hiszen Széll Tamás két éve úgy lett tizedik a világdöntőn, hogy saját bevallása szerint is hibázott. Elfelejtette ugyanis levenni a sütő hőfokát, így a köret túlmelegedett, egy ilyen versenyen pedig minden apróság számít. Végül született magyar siker, a magyar csapat kapta ugyanis a legjobb plakát díját, csakúgy mint két évvel ezelőtt. Íme a nyertes plakát: 

A magyar csapat látványban is erős volt, igaz, a dél-kelet-ázsiaiak idén is nagyon odatették magukat a versenyen. Mind a japánok, mind a dél-koreaiak elképesztő tálakat produkáltak. Jó tálakat készítettek a chileiek, akik először jutottak döntőbe. A befutók mégsem ők lettek, hanem a skandinávok. 

A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng. Nagyon szép volt a magyar pisztráng tál, sokkal jobban sikerült Molnárnak, mint az edzésen, annak ellenére, hogy az előre tervezett túrógombóc végül nem volt rajta. A túrógombóc azért szerepelt volna a tálon, mert egyre jobban latba esik a zsűrizésnél, hogy mennyire szerepelnek nemzeti ízek az ételben, Molnár éppen ezért pirospaprikát is használt a húsos fogáshoz. Valószínűleg a túrógombóc állagával nem lehetett Molnár Gábor elégedett, mert végül kihagyta a tálalásból. Úgy tudjuk, ez nem mai döntés volt, hanem már pár nappal ezelőtt úgy döntött a csapat, hogy a gombóc ugrik.

A húsétel valami egészen fantasztikusan nézett ki, nem véletlenül központi elem a gömböc, a tálaláshoz egy valódi gömböcöt is felhasználtak. A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. A magyar étel nevét részben a kis gömböc nevű népmesei ételről kapta, ami eredetileg töltött disznógyomor. A gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor.

A hústálalás is rendkívül jól sikerült, a köret gazdagságáról és sokszínűségéről a tudósítás is áradozott. A hús a tányéron is egy gömböcöt formázott, ami egy fészekbe helyezkedik el, amiben sült csirkés majonézzel töltött tojáskák vannak. A húshoz gulyás consommé is készült, a köretben megjelenik a torma és feketegyökér, a sárgarépa birspürével van töltve, a kavicsformájú dolog pedig hamuval borított krumpli.

A pisztrángból készült halétel köretében a kötelező alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele részben zöldségekből készült. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készítette el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Nem volt egyébként jellemző a versenyre az a trend, amit tegnap jósoltak, hogy egyszerűsödnek a tálak, továbbra is hatalmas szerepe volt a tálalásnak és a kompozíciónak, a hollandok táljának közepén például egy hatalmas strucc volt. A verseny végig nagyon felfokozott hangulatban, hatalmas szurkolótábor előtt zajlott, akik végig biztatták a résztvevőket. Sok magyar is volt, végig érkeztek biztató magyar üzenetek a Twitteren is.

Molnár Gábor tavaly Stockholmban az európai döntőn kilencedik lett. A 2013-as világversenyen Lyonban, a magyar versenyző, Széll Tamás tizedik helyezést ért el ami, ami lehetett volna még jobb is, ha nem felejti el levenni a sütő hőfokát, és nem melegszik túl a köret.

A két évvel ezelőtti világversenyen a magyar csapat egy különdíjat hozhat haza: akkor is övék lett a legjobb plakát, amely Széll Tamást ábrázolja, amint zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy hallal zsonglőrködik.

A 2016-os Bocuse d'Or európaidöntője Budapesten lesz, élőben lehet majd izgulni a magyarokért. 

Menü

Halétel – téma: pisztráng

Húsétel – téma: gyöngytyúk

Rovatok