Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Balaton legjobb strandbüféje

2015. július 25., szombat 13:57

Nem én vagyok az első, aki megénekli a földből egyszer csak kinőtt zánkai standbüfé történetét. Pedig ennél kevés egyszerűbb sztori létezik. Horváth Orsolya a fővárosból költözött a Balatonhoz férjével, Horváth Csongorral, aki egyébként a köveskáli Kővirág étterem séfje. Először csak kivettek egy házat próbaidőre, majd miután egy év után is úgy látták, kellemes itt az élet, maradtak.

Horváth Orsi ezután gondolkodni kezdett, mit is csináljon a tóparton, és miután mindig is a vendéglátásban dolgozott, gondolta, nyit ő is egy strandbüfét. Nem lángossütőt persze, hanem egy egészen másmilyet.

Volt is egy kiadó büfé a zánkai strandon, kivette, és elkezdett főzni.

Ez lett a Neked főztem, a legnagyobb siker, ami idén a Balatonnál történt.

Horváth Orsi azt mondja, ő sem győzi kapkodni a fejét, hogy milyen sokan beszélnek a büféről és a hamburgeréről. És még soha senki nem kérdezte meg, miért 1200 egy hamburger, miért nem 490, mint a szemközti büfében? (Ezt mondjuk nem hiszem el neki.)

Horváth Orsiban az a legjobb, hogy nem kesereg. Nem mantrázza, hogy csak két hónap a szezon, sőt szerinte a Balaton-felvidéken ez már nem is igaz, nem mondogatja, hogy nincs igény másra, és arról is derűsen beszél, hogy majdnem belefulladt a hónapokig tartó papírmunkába, mire lenyomta az ÁNTSZ torkán a terveit. Az ÁNTSZ munkatársai ugyanis a legnagyobb jóindulattal sem értették például, hogy miért főzne valaki friss húsból, ha mirelitből is lehet?

„Úgy voltam vele, hogy ha nem sikerül olyan büfét csinálni, amilyet én akarok, akkor inkább nem is nyitok” - mondja Orsi, aki maga sem gondolta volna, hogy ekkora igény van az alternatív büfékajára. Pedig van, mindig nagy a tömeg a Neked főztemben. Azt mondja munkaerőt a legnehezebb szerezni, déltől este tízig nyitva vannak, sokan nem akarnak ennyit dolgozni, és inkább elmennek máshova. Úgyhogy Orsi például terhesen nyomja a pult mögött egész nap.

Sok őstermelővel összebarátkoztak a környéken, így kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy az ő termékeiket felhasználva főzzön. A helynek hivatalos neve is van: őstermelői büfé, de a Neked főztem sokkal jobban hangzik.

A büfé már messziről feltűnik, pedig ugyanolyan kicsi, mint a társai, csak egyszerűen normálisan néz ki, nem műanyagok a székek, minden asztalon virág vagy terítő (igen, a terítőt mosni kell), és nem egy húsz éves, koszos műanyagtáblát akasztottak fel a kiadóablak mellé.

A Neked főztembe már most leginkább a mangalicaburger miatt zarándokolnak az emberek, ez a legnépszerűbb étel, talán az ára miatt is. 1290 Ft-ért egy szép terjedelmes hamburgert, házi sült krumplit és egy nagy adag káposztasalátát kapunk. Sok kaporral, ami nagyon jót tesz neki. A hamburger egyébként nem volt hibátlan, a hús erősen túl van sütve, valamint a kelleténél több benne a kemény paradicsom, de amikor felidéztem egy átlag balatoni büfé kifakult műanyagtáblára kifénymásolt ételkínálatát, ezek a gondolataim szerte is foszlottak.

A Neked főztem nem egy fine dining hely, hanem egy strandbüfé, messze jobb bármelyik tópartinál, és nyilván a körülmények sem tökéletesek az állandó színvonalhoz. Mondjuk nem is értem, hogyan lehet 3 négyzetméteren főzni, és ki volt az, aki ezeket a méreteket annak idején kitalálta. 

A hamburger után érkezett a zataros harcsanyárs, hideg francia lecsóval, padlizsánnal, cukkinivel, a harcsán jól érződött a kakukkfű, imádtam (2190 Ft). Könnyű, nyári étel, mondjuk a szürkeharcsa nyilván nem volt helyi, már csak azért sem, mert a Balatonban nincs halászat. Desszertként jött az őrülten puha sült túrógombóc, szinte csak túróból, alatta szederrel és édes, vaníliás tejföllel. A tálalás ízléses, egészen furcsa érzés,  hogy nem műanyag tálcán kapom a balatoni kaját. 

Italként helyi szörpökből lehet választani, illetve természetesen van minőségi bor, a Káli kövek és Hollósy pincészet is szállít, ráadásul jó áron 200 Ft egy deci.

Az étlap nagyjából tíznaponta változik, a szezonalitásnak megfelelően, és attól függően, hogy Orsi éppen mit tud aznap beszerezni.

A sült házi kecskesajt (ami szintén Káptalantótiból érkezik, csakúgy mint a mangalicahús) például eddig céklával jött, de mivel már nincs cékla, most kevert saláta jár hozzá. A napi leves kínálat pedig most éppen őszibarack, hiszen az érik.

Az alapanyagokat megtalálni egyébként nem nehéz, a nyitás óta már többen bekopogtak hozzá termelők, hogy elmondják, mit tudnak adni. Mindenkitől szívesen vásárol, a legtöbb alapanyag Balatonyhenyéről van, hiszen ő is ott lakik.

Külön plusz pont egyébként, hogy nem is kell kérdezni, hogy mi honnan van, ki van írva egy táblára, még a szóda eredete is. Horváth Orsi alapelve, hogy csak olyat főz, amit ő magának és a gyerekének is adna. Nem kényelmesedik bele a sikerbe, bár mindenki a mangalicaburgerért jön, a héten bevezeti a kecskeburgert is, tud szerezni ugyanis friss kecskehúst, és nem szeretne mellette elmenni. Emellett a héten érkezik az étlapra a friss pisztráng is Tapolcáról.

„Már most kérdezi mindenki, hogy leszek-e télen is. Több önkormányzattól is hívtak, hogy menjünk jövőre oda is, és csináljunk ott is büfét” – mondja Orsi, aki szerint érdekes megfigyelni milyen hosszú távú hatást vált ki a Neked főztem. Van, aki nem is foglalkozik vele, de olyan büfés is van, aki próbálja felvenni a lépést, és máshol is van már „napi ajánlat” meg friss főzelék és gyümölcsleves. Ebből is látszik, hogy lehet mást csinálni a Balatonnál: igény is van rá, és meg is veszik.

Rovatok