Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a magyar tálakat a Bocuse d'Oron

2016. május 11., szerda 16:08

Nyolcadikként kezdett ma főzni a Széll Tamás vezette magyar csapat a világ legnagyobb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjén, Budapesten. A versenyzők tízpercenként kezdték a főzést, Széll 9.40-kor került sorra, segítője Szabó Kevin. Tíz ország versenyez ma: a hollandok, az olaszok, az oroszok, a svájciak, a horvátok, a franciák, a belgák, a dánok és a svédek is, tehát elég erős a mezőny. Az európai döntő másik tíz résztvevője kedden főzött. Széll Tamásnak a francia, a dán és a svéd versenyzők közé beékelve kellett tálalnia. A hangulat hihetetlen: zászlókkal, kürtökkel és egy komplett tűzoltózenekarral biztatják a magyar csapatot a helyszínen, ahol hatalmas a tömeg.

Széll Tamás 14.45-kor mutatta be a halas ételét, majd 15.10 perckor a hústálat. Előzőleg azt mondta, nem izgul, de látszott az arcán a feszültség, amikor a főzés elkezdése után hirtelen több száz fős tömeg alakult ki a magyar box körül, konkrétan levegőt se nagyon kapott. A csapat edzője, Vomberg Frigyes is felemelte a hangját, miután mindenki túl közel ment a versenyzőkhöz, Széll Tamást egyszer meg is lökték. A boxok előtt van egy nagyjából félméteres szürke zóna, ahová nem lehet belépni, de ezt senki nem tartotta be, így végül többen siettek a magyar segítségére távol tartani a tömeget, köztük Sárközi Ákos, a Borkonyha Michelin-csillagos séfje. Szulló Szabina azt mondta, készültek a tömegre, de ennyi emberre nem számítottak, szerinte azonban Széll így is tud koncentrálni.

A hal nagyon szép és kiegyensúlyozott volt, abszolút megállta a helyét a mezőnyben. A hústál viszont kifejezetten kiemelkedően sikerült, sőt sokak szerint a legszebb. Széll nem játszott rá a szarvasagancsmintára, viszont egyben hagyta a szarvas combját, amitől nagyon jól nézett ki az egész, és technológiailag is kiemelkedő volt. Külön látványelemként füst gomolygott a közepén . Szép volt még az olaszok, a franciák és a hollandok hústálja is, ők nem díszes tányéron, hanem szarvasbőrön tálalták a húsételt. A jóslatok szerint akár dobogós helyre is befuthat Széll Tamás, de a cél, az első tízbe jutás, biztosan meglesz. 

A Bocuse d'Or szabálya szerint minden versenyzőnek ugyanabból az alapanyagból kell főznie a verseny öt és fél órája alatt (pontosan 5 óra 35 perc), a két alapanyag idén a kecsege és az szarvasborjú volt, mindkettő magyar. Szél korábban elmondta nekünk – és a helyszínen is kiderült –, hogy a kecsegével kifejezetten nehéz dolgozni, mert nagyon zsíros hal. A két tálat 25 perc eltéréssel kell tálalni, először a halat, majd a húst, ami mindig egy sokkal díszesebb tányér.

A zsűri nemcsak az ízeket, hanem a látványt és  a konyha tisztaságát is pontozza, késni pedig egyáltalán nem lehet, mert azért is pontlevonás jár. Eredményhirdetés este hatkor lesz. 

Rovatok