Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobb éttermei közelebb vannak mint gondolná

2016. június 14., kedd 15:51

Megjelent a világ 50 legjobb éttermeit tartalmazó lista. Az első egy olasz, a kilencedik egy bécsi étterem lett. Magyar étterem nincs rajta, de a Széll Tamást felkészítő dán séf étterme igen.

Megjelent a világ 50 legjobb éttermeit tartalmazó lista idén is, ami kétség kívül egy olyan lista, aminek hitelességét nagyon sokan vitatják, de azért kihirdetése minden évben hatalmas események számít. A díjátadó hétfő este volt New York-ban. Elég nagy presztízs rajta lenni a listán, de a franciák annyira kiakadnak minden évben azon, hogy ők alig kapnak helyet rajta, hogy megalapították saját ellendíjukat is, a francia külügyminisztérium kezdeményezésére létrehozott La Liste elnevezésű listát, ami a világ ezer legjobb éttermét rangsorolja. Ennek az élén végzett egyébként az a francia-svájci séf, Benoit Violier, aki a díj odaítélése után egy héttel öngyilkos lett. Valószínűleg hatalmas felhalmozott adósságai miatt,  az esetről mi is beszámoltunk.

Na de mi a baj a világ legjobb 50 étterme listával?

Leginkább az, hogy nem biztosított a szavazók függetlensége és anonimitása, mint például egy Michelin-kalauz esetében, ráadásul szakmai felkészültségük sem. És mivel összesen ezer tagja van a szervezetnek, az sem biztos, sőt szinte képtelenség, hogy valamennyi zsűritag evett a legjobbnak ítélt éttermekben. Úgy meg aztán nem biztos, hogy jogosan szavazgat.

Nem túl szerencsés egyébként az sem, hogy a lista fő szponzora éppen a St Pellegrino és az Aqua Panna. És idén pedig a világ legeslegjobb étterme egy három Michelin-csillagos olasz étterem lett, a modenai Osteria Francescana, ami egyébként eddig is az élvonalba tartozott, tavaly második volt a listán. Magyar étterem egyelőre nincs ezen a listán, és nyilván nem nagy az esélye, hogy a közeljövőben bármelyik étterembe is eljussunk, azért érdemes átböngészni a listát, hiszen tartogat meglepetéseket és érdekes információkat. A második étterem a tavaly első helyen végzett spanyol El Celler de Can Roca lett, és ezúttal francia étterem is került az első tízbe, a Mirazur, ami nem is Párizsban található egyébként, hanem a tengerparton Nizza és San Remo között. 

Gyere velem Olaszországba (Osteria Francescana)

A régóta a világ egyik legjobb éttermének számító dán Noma az ötödik lett. Ez az étterem többször végzett már a lista élén is, annak ellenére hogy "csak" két Michelin-csillaguk van. A Noma legfőbb jellegzetessége, hogy csak abból dolgoznak, ami Dániában az adott időben elérhető, így nem nagyon érdemes például olíva olajat kérni a salátához. Van viszont krumpli, hagyma, gomba, moszat, hal, túró, fenyőrügy, és ezzel elég jól elvannak évek óta.

Nekünk azonban ennél talán érdekesebb hogy igen előkelő helyen szerepel a listán egy másik dán étterem, a Geranium, ami a 28. És hogy ez miért érdekes? Mert a Geranium, egészen frissen három Michelin-csillagos séfje, Rasmus Kofoed (is) készíti fel a mi Széll Tamásunkat a Bocuse- d'Orra, aminek európai döntőjét a magyar versenyző meg is nyerte. Irány tehát a világdöntő jövőre Lyonban, ahol szintén segédkezik Kofoed, ami joggal remélhetjük hogy tovább növeli Széll esélyeit.

New York-i étterem kettő van a listán, ebből egyik a Le Bernardin, aminek kulisszatitkainak egy egész cikket szenteltünk. Ez például Robert de Niro és Woody Allen étterme is, de itt sem fenyegeti a veszély az egyszerű földi halandót, hogy könnyen bejutna egy vacsorára.

Érdekessége még a listának, hogy szerepel az első tízben egy osztrák étterem, a Steirereck. Szóval aki rászánná a pénzt, hogy a világ kilencedik legjobb éttermében egyen, annak csak két órát kell autóznia. Az étterem alsó szintjén a  Steirereck-hez kapcsolódó Meierei bisztró található, szóval ha egy két Michelin-csillagos vacsorára nem is, a bisztróba érdemes betérni enni egyet, nagyon szép helyen van. Ide akár még bejelentkezés nélkül is érkezhetnek, csak tegyenek úgy mint én:

toppanjanak be váratlanul és addig értetlenkedjenek, amíg le nem ültetik önöket a pultnál.

A Steirereck egyébként szintén az érdekes és nagyon sokrétű növényi alapanyagairól ismert, itt lehet például átböngészni, miket használnak és termesztenek a saját kertjükben is. További érdekesség még az osztrák étterem a nyitó előételéhez egy magyar bort a Jásdi Siralomvágó Olaszrizlinget kínálja. 

További érdekességek még számokban: a listán az első ötvenben csak három londoni étterem található, ebből egy Heston Blumenthalé, ami nagyot zuhant, hiszen tavaly hetedik volt. Nagyon jön fel viszont gasztronómiában Peru, - ez egyébként a legutóbbi Bocuse d'Or döntőn is látszott. Az első húszban két perui étterem is benne van, miközben angol csak egy. De a harmincadik is egy perui étterem, a 36. pedig egy chilei.

Érdekes egyébként a hatása egy ilyen listának. Szakmai vitatottság ide-vagy oda, miután a limai Central éttermet a világ negyedik legjobbjának választották, - idén is éppen negyedikek, - annyira népszerűek lettek, hogy alig bírtak a forgalommal. Elmondásuk szerint több ezer telefonhívást kaptak pár nap alatt, és három embert kellett alkalmazniuk teljes állásban csak arra, hogy kezelje a foglalásokat.

A pontos lista:

  1. Osteria Francescana, Modena, Olaszország
  2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanyolország
  3. Eleven Madison Park, New York 
  4. Central, Lima, Peru
  5. Noma, Koppenhága, Dánia
  6. Mirazur, Menton, Franciaország
  7. Mugaritz, Errenteria, Spanyolország
  8. Narisawa, Tokio, Japán
  9. Steirereck, Bécs, Ausztria
  10. Asador Etxebarri, Axpe, Spanyolország
  11. D.O.M., São Paulo, Brazília
  12. Quintonil, Mexico City
  13. Maido, Lima, Peru
  14. The Ledbury, London
  15. Alinea, Chicago
  16. Azurmendi, Larrabetzu, Spanyolország
  17. Piazza Duomo, Alba, Olaszország
  18. White Rabbit, Moszkva
  19. L’Arpege, Párizs
  20. Amber, Hong Kong
  21. Arzak, San Sebastian, Spanyolország
  22. Test Kitchen, Fokváros, Dél-Afrika
  23. Gaggan, Bangkok
  24. Le Bernardin, New York 
  25. Pujol, Mexico City
  26. The Clove Club, London
  27. Saison, San Francisco
  28. Geranium, Koppenhága, Dánia
  29. Tickets, Barcelona, Spanyolország
  30. Astrid y Gaston, Lima, Peru
  31. RyuGin, Tokio, Japán
  32. Restaurant Andre, Szingapúr
  33. Attica, Melbourne, Ausztrália
  34. Restaurant Tim Raue, Berlin, Németország
  35. Vendome, Bergisch Gladbach, Németország
  36. Borago, Santiago, Chile
  37. Nahm, Bangkok
  38. De Librije, Zwolle, Hollandia
  39. Le Calandre, Olaszország
  40. Relae, Koppenhága, Dánia
  41. Fäviken, Svédország
  42. Ultraviolet, Sanghaj, Kína
  43. Biko, Mexico City
  44. Estela, New York
  45. Dinner by Heston Blumenthal, London
  46. Combal Zero, Rivoli, Olaszország
  47. Schloss Schauenstein, Ausztria
  48. Blue Hill at Stone Barns, Pocatino Hills, New York
  49. QuiQue Dacosta, Denia, Spanyolország
  50. Septime, Párizs

Rovatok