Tavaly gurított be a szél az ablakon néhány palackot a 60-féle komlóból főzött Mr. 60 Hops kézműves sörből, amit két jól ismert magyar sörfőző, a Csak a jó sörből ismert Kővári Gergő és a gólemes Hugyecz Tamás kavart boszorkánykonyhájában. Lehet-e fokozni ezt a komlókáoszt?
Ez járhatott Hugyecz Tamás fejében, amikor továbbfejlesztve az eredeti sört, megfőzte annak 100-féle komlóból összerakott verzióját. Ha már tízes számrendszer, akkor tízféle malátát tett hozzá, 100-ra lőtte be az IBU-t (keserűségi fokozat, mondjuk így), valamint 10%-osra az alkoholtartalmat. És lett a #100Hops dupla IPA, amiből mit tesz isten, megint besodort néhány palackkal az a jótékony szél a szerkesztőségbe.
Úgy tűnik, jó fogás a 100-as szám használata, mert hevenyészett kóstolóra invitáló körlevelemre sokkal többen jelentkeztek az Index sörivó és kevésbé sörivó sajtórobotosai, mint gondoltam volna. A sör fél napot hűlt a főzőmester tanácsára a hűtőben, majd nagy érdeklődés közepette levette kupakját.
Első benyomások: az aranyló színű, gyengén habzó ital enyhén visszafogott gyümölcsös illata kellemes, mindenkinek bejött.
A kérdés az volt viszont, hogy mivel ennyi komlóízt nem lehet kiérezni, milyen lesz az összhatás? Lesz-e domináns komló, ami elnyomja a többit, feleslegessé téve az egész felhajtást?
Az első korty után kiderült, hogy ez a sör más, mint komlókáoszos kisöccse. Érett, szinte olajosan-alkoholosan nehéz testét finom gyümölcsös ízek szárnyacskái lebegtetik. Dwayne Johnson tüllszoknyában.
A sör kivétel nélkül mindenkinek ízlett, ami ritka az eddigi kóstolásokhoz képest. Lássuk, mit mondtak róla:
Igen, a komlókáoszt sikerült összesimítani, az ízek összeértek. Nincs domináns komlóíz, inkább komlóharmónia. Sőt, a komló összeérett a malátával, kandiscukorral, az erős testes sört könnyű, gyümölcsös ízek viszik előre. A jól eltalált íz még sokáig megmarad a torokban. Egy valódi desszert IPA. (Már ha van ilyen kategória.)