Index Vakbarát Hírportál

Segítünk sorbaállni a Gourmet Fesztiválon

2018. május 18., péntek 16:44

Elkezdődött a Gourmet Fesztivál, és ismét eleredt az eső, - mondhatnám viccesen, de úgy tűnik akkora esőzés nem lesz, mint az elmúlt években, idén először nyugodtan lehet piknikezni a Millenárison. Amikor pár hónapja megláttam az idei tematikát, miszerint

a gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz a középpontban,

erős kétségeim voltak. Nem sikerül megfejtenem, miért kell ráerőltetni egy tematikát egy gasztronómiai fesztiválra, kissé mesterkélt mindenből gombócot gyúrni, a kaviár pedig kapásból pár ezer forinttal megdobja minden étel árát.

Sem a Rosenstein, sem az Anyukám mondta nem jött ki idén a fesztiválra, így őszintén kíváncsi vagyok, idén melyik stand előtt fognak kígyózó sorok állni. Az egyik tippem, hogy Szabadfi Szabolcs előtt, aki újdonsült pizzakemencéjét akarta felavatni a Gourmet fesztiválon, de nem érkezett meg Olaszországból, így egy régebbi típust cipelt ki. Az ő pizzáján a gombócot a bivalymozzarella képviseli, van egy kifejezetten Gourmet pizza változat is. Szabadfi Szabolcs szerintem a város egyik legjobb pizzáját süti, a 400 fokos kemencében nagyjából két perc alatt sül meg a pizza, így talán olyan hosszú sor sem lesz.

Szerette volna azonban azt is megmutatni, hogy nem csak sütni tud, így a fesztiválra egy kacsagombócot is hozott, gyors felmérésem alapján

elég sok helynek jutott eszébe a kacsagombóc.

A Panifico il Basilico változatában tépett kacsahús van pirított hagymával, áfonyás kaláccsal és rebarbaraszósszal. Mindkét étel baráti áron fut, 1490 forintért. 

Viszonylag különleges felállásban, a somlói Kreinbacher birtokkal összefogva érkezett a fesztiválra a tatai Platán étterem, Pesti István séfje. Ők nagyon komolyan vették a kaviár koncepciót, ami a Kreincbacher pezsgőket tekintve teljesen logikus választás, a pincészet közel harmincféle pezsgővel érkezett. A somlói Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József és Pesti István együtt találták ki és készítik a fogásokat a fesztiválon. Itt a teljes menüt megkóstoltam, és minden zseniális, de a kaviár nagyon megdobja az árat, az ételek pedig borkorcsolya méretűre zsugorodtak.

Ha csak egyet kóstolnak, akkor a rántott csirkeszárnyat ajánlom, a hús remekül sikerült, alatta remoulade mártás van, fölötte tokhal kaviár. Nagyon különleges még a Szent Jakab kagyló, avokádókrémmel és lazackaviárral érkezik, a legszebb fogás pedig talán a malachússal töltött wonton. Rossz hír, hogy a csirkés-kaviáros fogás 2990 Ft-ba kerül, a másik kettő ára 2490 Ft, ha mindegyik fogást kikérjük, akkor az némileg olcsóbb, 7490 Ft.

Igyekeztem olyan helyeket felkeresni, amiket nem nagyon ismerek, így a Kreinbacher után a Tama standjához mentem, akik nagyon szimpatikus kínálattal érkeztek. Mindkét fogást, a vajtök főzeléket és a kapros túrós lepényt is nagyon ajánlom, friss, könnyű, tavaszi ételek, az adag és az ár is rendben van. A tökfőzelék húsgolyóval, a túrós lepény pedig narancskaviárral érkezik.

Az idei fesztivál eddigi legnagyobb meglepetése a Société standja volt, pedig Varga Zoltán hatalmas, Sas utcai beruházása eddig semmilyen szinten nem mozgatott meg. A Société egy 4600 négyzetméteres modern művészeti tér és rendezvényközpont lesz, kortárs designereket támogató mentorprogrammal, divatbemutatókkal, kiállításokkal, videó- és fotóstúdióval, és két étteremmel, egy franciás bisztróval és egy kisebb, negyven fős fine dining hellyel. Utóbbi mutatkozott most be a Gourmet fesztiválon, két kifejezetten ütős fogással. Mondjuk sejtettem, hogy nem lesz rossz a kaja, hiszen a csapatot Deli János irányítja, aki sok étteremben bizonyított már, a gasztronómiai tanácsadó pedig Csapody Balázs. De annyira zavaros nekem ez az egész Société-ház koncepció, hogy nem kerestem még fel a Hold utcai piacon egy ideje már működő konyhájukat. 

Most viszont meggyőztek: van kacsagombóc, mangóval, curryvel és quinoával, ami egy viszonylag klasszikusabb ízvilágú fogás, de a kacsán lévő pankómorzsa különlegessé és ropogóssá teszi. A tápiókával kínált kecskesajtgombóc viszont valami egészen elképesztően jól eltalált összeállítás. Ha csak egy ételt kóstolnak meg idén a Gourmet fesztiválon (bár ha már kifizették a 4300 forintos belépőt, miért tennének ilyet?) akkor mindenképpen ez legyen az!

Mindenképpen szerettem volna egy vidéki helyet is kipróbálni, és a balatonfüredi Sparhelt bisztróra esett most a választás. Már csak azért is, mert valahogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy amikor Füreden voltam, az ő konyhájukat nem tudtam kipróbálni.  A Sparhelt egy igen romantikus történet, egy, a fővárosból Füredre költöző házaspár vette meg az éttermet két évvel ezelőtt, összeálltak Elek Balázs séffel, és azóta az egyik legjobb vidéki bisztrókonyhát hozták ki a helyből. A Gourmet-re két fogással érkeztek, én ebből az egyiket, a füstölt kacsamellet kóstoltam, aminek nem csak a tálalása gyönyörű.

Nem vagyok egy süteményes típus, de azért a Gerbeaud-nál bevállaltam egy nagy szelet tortát. Azért éppen náluk, mert egy olyan süteménnyel készültek, aminek itt volt a premierje, és eddig még nem volt kapható. A cukrászda 160 éves születésnapjára készült, nem meglepő módon Gerbeaud 160 névvel. Különlegessé két dolog teszi, az eszméletlenül ropogós zöld dió, és a cukrászda saját fejlesztésű étcsokoládéja, ami szintén most debütált és ezentúl ezt használják majd süteményeikhez is.

Az egyszerűség jegyében csak Cacao Barry Or Noir 1858-nak keresztelt, 71.9 százalékos étcsokoládét, háromféle kakaóbabból rakták össze, és egy Párizs melletti laboratóriumban kísérletezték ki a Gerbeaud tulajdonosai. A csokoládé tényleg pontosan olyan, mint ami egy laboratóriumba született: tökéletes és finom, a csoki is, és a torta is.

Gourmet Fesztivál a Millenáris Parkban május 17 és 20 között, belépőjegyek 4300 és 8600 forint között. A tematikus vacsorák közül a lengyelt teszteltük, ezekről itt olvashat bővebben.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok