Index Vakbarát Hírportál

Bezárják London leghíresebb magyar éttermét

2018. május 28., hétfő 12:45

Bezárhatják a londoni Soho egyik ikonikus, magyar éttermét, a Gay Hussart (azaz Víg Huszárt), számolt be róla a Guardian. Az étterem az angol belpolitika egyik legendás helyszíne, ahol politikusok és újságírók gyűltek össze, hosszú ebédekre. Az éttermet 1953-ban nyitotta egy Victor Sassie nevű férfi, aki félig svájci, féli walesi, de Magyarországon tanulta szakmát, így Londonban is magyaros éttermet nyitott.

Az étterem a 80-as években volt a csúcson, ekkor állítólag itt tervelték ki a Margaret Tatcher elleni puccsot az angol konzervatív párt tagjai. Azóta viszont sokkal kevesebb politikus, újságíró jár már az étterembe ilyen hosszú ebédekre, az étterem forgalma visszaesett, a bérleti díjak viszont feljebb mentek, így a jelenlegi tulajdonos, a Corus Hotel nem lát más megoldást, mint a bezárást. Az utolsó napot június 21-ére tűzték ki, amikor is nem lesz búcsúbuli, ugyanis nincs mit ünnepelni, nyilatkozták az étterem részéről a Guardiannek. 

A hely nem először kerül bezárás közelébe. 2013-ban már belengette a tulajdonos a bezárást, ám akkor az étterem rajongói megszervezték a "Goulash Co-operative"-et (Gulyás szövetkezet), amibe 160 újságíró és politikus tömörült. Ekkor nem sikerült új tulajdonost találni, de ahhoz végül elég volt, hogy apró változtatások után az étterem tovább működjön. Most viszont a tulajdonos bejelentette, hogy a csökkenő foglalások és a bérleti díj emelkedése után nincs más választásuk, mint bezárni az éttermet. Ezek után újra akció lendült a Goulash Co-operative, de egyelőre nem tudni, hogy sikerül-e megőrizniük az intézményt.

Az éttermet továbbra is a legjobb londoni magyar éttermek között tartották számon, összeállításában a CNN is bemutatta néhány hónapja az éttermet és kiemelték a füstölt libamellet és a tarhonyás őzőpörköltet.

Rovatok