Index Vakbarát Hírportál

Mit szívjon, aki nem akar szívószálat?

2018. augusztus 7., kedd 23:52

Magyarországon 43 kocsma, étterem vezetése döntött úgy, hogy nem használ többé eldobható műanyag szívószálat, mivel az környezetszennyező. Ezzel a hazai vendéglátóipari egységek az egyre kiterjedtebb nemzetközi trendhez kapcsolódtak, miután az Egyesült Államokban pár éve fatvát kiáltottak a szívószálra. Sőt, nemrég az Európai Bizottság javaslata is kiszivárgott, amiben azt tervezgetik, miként tiltanának be egy csomó műanyag terméket, például ezt is. De mivel szívjon, szürcsöljön, aki környezettudatosan szeretne létezni, de mégiscsak szeretne szívni? Tíz ötletet javaslunk.

Csak az Egyesült Államokban 500 millió eldobható műanyag szívószálat használnak naponta, legalábbis a neszívd szívószálellenes mozgalom (#dontsuckit) kampányában ezt állítják. A magyar Felelős Gasztrohős Alapítvány 43 hazai vendéglátóst győzött meg, hogy ne adjanak szívószálat a vendégeknek.

A kampányvezérek szerint a szívószállal az a baj, hogy ez a vékonyka, könnyű és milliók által használt és pár perccel később eldobott tárgy túlságosan gyakran kerül élővizekbe. Akár illegális szemetelés következményeként, akár egyszerűen úgy, hogy felkapja a szél, és befújja a csatornába, folyókba, onnan pedig a tengerekbe és óceánokba, ahol borzadályos pusztítást végez. Hosszú évszázadok alatt sem bomlik le, olykor sérülést okoz az állatoknak, máskor összetévesztik a táplálékkal, megeszik, és elpusztulnak. Sehogy sem való a vízbe, ezzel talán mindenki egyetért.

Mégis, ahogy azt egy korábbi cikkünkben is írtuk, az óceánjainkban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy gyakran idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Ha valakinek ez nem tetszik, és apró lépésként a szívószálhasználatot szeretné mellőzni, az alábbi tíz ötletből meríthet.

1. Papír szívószál

Talán ez a legegyszerűbben hozzáférhető verzió, számos hazai üzletben is kapható a műanyagnál könnyebben lebomló, ám ugyanúgy eldobható papír szívószál. 6-700 forintba kerül egy 25 darabos csomag. A Starbucks, a Lidl és a McDonald's is bejelentette, hogy pár éven belül papírszívószálra vagy egyéb, lebomló alkalmatosságra cseréli az egyszer használatos, műanyag verziókat.

2. Fém szívószál

Kis helyen elfér, jól néz ki, a tisztítása mosogatógépben megoldható, sőt, tisztítókeféket is árusítanak hozzá. Online rendelhető magyar boltokban is, 1100 forintért adják darabját, igaz, ezek kefe nélküli verziók, viszont az Amazonról már 6 dollárért (kb. 1600 forintért) lehet négy szívószálból és egy keféből álló készletet rendelni. 

3. Szalmaszál

Vissza az eredeti verzióhoz! Ha már szalmaszálként indult a szívószál, miért ne szívjunk megint szalmát? 7 dollárért (kb. 1900 forintért) rendelhető speciálisan szívási céllal termesztett szalmaszál, ami tiszta, az amerikai egészségügyi hatóság által jóváhagyott, totálisan természetes. A tisztítása viszont nehézkes lehet, és valószínűsítjük, hogy egy sűrűbb mekis shake nem könnyen megy át rajta. 

4. Kibelezett és kimosott toll

Csak hardcore vészhelyzetekre javasoljuk, nem sorolnánk a leginkább környezettudatos megoldások közé. Csak egy kifogyott tollbetét kell hozzá.

5. Üveg szívószál

Állítólag törhetetlen, de legalábbis élethosszig tartó garancia van rá és nagy előnye, hogy mosogatógépben mosható. Szintén több helyről rendelhető, itt például 4-35 dolláros (1-9 ezer forintos) csomagokban. 

6. Bambusz szívószál

Indiában levágják, tisztítják és kész: a 25 darabos csomag valamivel több mint tízezer forintért rendelhető, langyos szappanos vízzel mosható. 

7. Hínárból készült, ehető, ízesített, lebomló, komposztálható szívószál

Színes, hajlékony, finom, meg lehet enni, be lehet tenni a komposztba, de egyelőre még nem létezik: aktívan gyűjtenek a megvalósítására a feltalálók.

8. Tésztaszál

Lehet, hogy a sima makaróni is megteszi, de van olyan amerikai cég, amelyik nyolc dollárt keres dobozonként abból, hogy tésztaszálakat ad el szívószálnak. Kár, hogy nem nekünk jutott eszünkbe.

9. Kulacs

Vigyen magával egy kulacsot, igyon abból, és akkor az egész szívószálkérdés megoldódik. 

10. Ne használjon szívószálat!

Vagy ami még a kulacsnál is egyszerűbb, szépen szokjon le a szívószálról, és kortyoljon anélkül.

Rovatok