Index Vakbarát Hírportál

Dacheng Kínai Orvosi Központ

大成国医堂 (Dacheng Guoyi Tang)

2018. szeptember 15., szombat 09:55

Cím: Szállás u. 21/5

A kőbányai kínai negyed egyik csücskében, a Szállás utcában gyógyít Magyarország legrégebben praktizáló kínai orvosa, dr. Zhang Quin Bin klinikája, a Dacheng Magyar–Kínai Orvos Központ. Itt hagyományos kínai módszerekkel, vagyis akupunktúrával, köpölyözéssel, fény-, hő- és füstterápiával, valamint gyógynövényes fürdőkkel gyógyítanak mindent a gerincsérvtől a belgyógyászati bajokon át a depresszióig.

A központban a szórólapjuk alapján több orvos is dolgozik, magyarok és kínaiak egyaránt (nem zsákbamacska a név), viszont amikor ott jártunk, abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy maga Zhang doktor vizsgált meg minket. Mint kiderült, csak úgy nem lehet bemenni és kérni, hogy csináljanak tűpárnát az emberből, valamilyen betegséget prezentálni kell tudni az akupunktúrás kezeléshez.

Kollégám viszont teljesen egészségesnek bizonyult, én pedig csak olyan nyavalyával tudtam előállni, amihez pont nem kell se akupunktúra, se köpölyözés, de azért mindkettőnket megvizsgált a főorvos úr, és még egy személyre szabott gyógynövénymixet is kaptam.

Zhang doktor 1991 óta van Magyarországon, és nagyjából azóta is praktizál, bár egy ideig csak félállásban volt orvos, ideje másik részében egy kínai iskolát igazgatott. Előtte viszont kínai orvoslást tanult Kínában, majd pár évig gyógyított és tanított Japánban és Kanadában, mielőtt Magyarországra jött. És biztos érti is a dolgát, mert az általa végzett akupunktúrás kezelés pár ezer forinttal drágább, mint a sima kezelés.

Mindenekelőtt azonban a doktor úr megvizsgálja a delikvenst, ami egy interjúval kezdődik (amelyben a doktor magyarul remekül beszélő asszisztense segít, aki előtte valami nagyon fura ízű, de biztos nagyon egészséges teával is megkínált), majd egy gyors pulzusmérésből és nyelvmustrából áll, ám ez alapján is meglepően pontos megállapításokat tudott tenni olyan dolgokról, amikről szó se esett addig.

Ez alapján kiderült, hogy a kollégámnak sajnos nem tud segíteni, mert teljesen egészséges, nekem meg pont az a bajom, amit mondtam. Erre ajánlott két kezelési módot, amelyek közül az egyik egy teljesen házi megoldás lett volna, amiért pénzt sem kér. Viszont, ha már ott voltam, akkor a pénzes verziót választottam, vagyis hogy a doktor úr állítson össze nekem egy gyógynövénykeveréket.

És milyen jól tettem, mert szerintem már attól elkezdtem magam jobban érezni, ahogy Zhang doktor a gyógynövényeket válogatta. Ehhez odafáradt a klinika megnyugtató kínai népzenétől hangos várótermét díszítő nagy faszekrényhez, amelyben vagy száz, négyzet alakú mély fiókban pihennek a gyógynövények. Ezután, szemét a vizsgálati lapomra szegezve először lassan kihúzta a szükséges 5-6 fiókot, majd módszeresen kivette, megszaglászta, megvizsgálta és mérlegen kimérte a gyógynövényeket.

A központ amúgy tárt karokkal várja a magyar pácienseket, sőt, már most is többségében magyarok keresik fel Zhang doktort és társait, mert, ahogy az asszisztenstől megtudtam, a kínaiak, különösen a fiatalabb generáció körében nem annyira népszerű a kínai orvoslás, ők inkább az sztk-ban és a gyógyszerekben bíznak.

Borítókép: Bődey János / Index.

Rovatok