Index Vakbarát Hírportál

Huszonéves séf képviseli a magyarokat a Bocuse d'Oron

2019. január 11., péntek 13:12

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje képviseli majd csapatával Magyarországot a Bocuse d’Or lyoni döntőjén.

A mezőny legfiatalabb indulója húsz versenytársával mérte össze tudását a torinói Európa Válogatón, ahonnan csupán tíz versenyző mehetett tovább a január végi döntőre.

A torinói előválogatót követően a magyar csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke lesz, commisként az előválogatóhoz hasonlóan Csillag Richárd (Kistücsök), coachként Segal Viktor működik közre.

A pénteki közlemény szerint az idei versenytéma a hetvenes évek francia konyhájának zászlóshajójaként ismert chartreuse. A zöldségalapokra épülő fogást hússal, vadakkal vagy tengergyümölcseivel lehet kiegészíteni, csúcsgasztronómiai szintre azonban a zöldségek dekorációjával, azok rétegezésével és összhangjával emelhető az étel.

A téma Joël Robuchon séfnek állít emléket, aki ez idáig a legtöbb, szám szerint 31 Michelin-csillagot szerzett és tartott meg élete során, valamint ő modernizálta ezt a fogást megtartva annak klasszikus eredetét.

A Kistücsök étteremről ebben a cikkünkben írtunk, a mindössze 25 éves Pohner Ádámmal pedig itt interjúztunk, miután megnyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Pohner a gimnáziumban jött rá, hogy szakács szeretne lenni: a nyári szünetekben sokat volt egyedül, és állandóan mirelit kaján élt, majd mikor megcsömörlött a fagyasztott pizzától, 17 évesen főzött egy paprikás krumplit. Egy év múlva már biztosan tudta, hogy szakács szeretne lenni.

A verseny január 29-én kezdődik a franciaországi Lyonban, ahol a páratlan években a világdöntőt tartják, a párosokban pedig az európai döntőt.

Rovatok