Index Vakbarát Hírportál

Magyar csiliszósz lett a világ legjobbja

2019. február 26., kedd 10:22

A magyar GaBko Chili Ale Mango Habanero nevű termékét választották a világ legjobb csiliszószának a több mint tíz éve létező, The World Hot Sauce Awards nevű versenyen, Louisanában.

A csiliversenyen a magyar szósz ráadásul nem csak a fődíjat söpörte be, gyümölcs kategóriában is első helyezést ért el. A GaBko Chilinek nem ez volt az első elismerése, tavaly ugyanitt nyert aranyat a BBQ with Whiskey&Honey, illetve korábban a tequilás jalapenóját díjazták 2 arannyal a New York-i Hot Pepper Awardson.

A magyar csiliszósz a miskolci Zip's brewhouse közreműködésével készült, a GaBko Chili honlapja szerint a szószt "a habanero, a mangó friss gyümölcsös íze és a sörkomló fanyarsága teszi teljessé", 1800 forintért lehet megvásárolni.

"Egy csiliszósz, ami nem a csípősségről szól. Ilyen a győztes termék, ami az ételeket nem viszi el semmilyen irányba, hanem inkább egy plusz, semmihez nem hasonlítható ízt ad a fogásoknak" – nyilatkozta a keddi Borsnak a szószról Nagy Gábor, a termék megálmodója.

Nagy Gábor szerint a szósz remekül passzol húsokhoz, szendvicsekhez, hamburgerekhez, tésztákhoz vagy salátákhoz, de kiváló mártogatós is egyben.

A World Hot Sauce Awards versenyen emellett több másik magyar terméket is kitüntettek. A Nyúli tüzes chili Nyúl-York nevű szósza a második helyet szerezte meg az Ultra Hot kategóriában.

Fontos az íz, az állag, az erő, az illat, a felhasználhatóság, sok egyéb szempont, ami alapján kint és itthon ezek a szószok megállják a helyüket. (...) Fejlődni kell, próbálgatni, tenni a dolgod. Nincs leülök, és fasza gyerek vagyok, mert van hova fejlődni. Így ezt teszem. Boldogan, büszkén és bátran mutatom be, kóstoltatom a “nyertes” termékeket

– összegezte a verseny tapasztalatait a Nyúli tüzes chili a Facebook-oldalán.

Közben a szintén hazai Szati Chili két terméke is helyezést ért el a versenyen: a Füstölt Carolina Reaper szószuk második lett az X-Hot kategóriában, a Smoky Rings nevű savanyúságuk (füstölt Jalapeno karikák ecetes lében eltéve) pedig harmadik lett Savory Snacks (kb. ínyencség) kategóriában.

Rovatok