Index Vakbarát Hírportál

Szemtelen turisták miatt tiltják be a fotózást Kiotóban

2019. október 28., hétfő 09:56

Kiotó utcáin naponta több ezer turista hömpölyög, és az egyik legnépszerűbb látványosság a gésakultúráról ismert Gion negyed. Bár a többség csak békésen sétálgat és nézelődik, a helyiek szerint bőven akadnak olyanok is, akik nincsenek tekintettel másokra, például sokan vannak, akik nem kérnek engedélyt a gésáktól, amikor lefotózzák őket, sőt, van, aki a nyomukba ered, és a kimonójuk ujját húzogatva próbálja elérni, hogyan ugyan álljanak már meg egy képre. Emellett sokan magánterületre tévednek fényképezés közben.

Emiatt nemrég hoztak is rendelkezést, amely szerint tilos fotózni a kisebb, nem közterületnek számító utcákban. A helyiek hirdetményekkel és szórólapokkal igyekeznek tájékoztatni az utazókat a változásokról, illetve szóban is figyelmeztetik őket, hogy viselkedjenek tisztelettudóan. A város emellett térfigyelő kamerákat is bevet annak érdekében, hogy elkapják a szabályszegőket. Bár a tilalom október 25-én lépett érvénybe, azt egyelőre nem tudni, hogy ki fogja behajtani a 10 ezer jenes (vagyis 27 ezer forintos) büntetéseket. A helyiek pedig amiatt aggódnak, hogy ez az összeg nem elég nagy ahhoz, hogy elriassza a turistákat attól, hogy összevissza fotózzanak.

Kiotó két évvel ezelőtt egyébként már összeállított egy útmutatót az ideutazóknak arról, hogyan illik viselkedni náluk, mire kell odafigyelni, és mik azok a tevékenységek, amik miatt megbüntethetik őket.

(CNN/Japan Today)

Rovatok