Index Vakbarát Hírportál

A Jégvarázs miatt több tízezernyi turista lepett el egy apró osztrák falut

2020. január 10., péntek 09:49

A túl nagy idegenforgalom áldozatává vált egy idilli osztrák falu, amelyről elterjedt, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker királyságát, Arendelle-t.

Hallstatt egyórányi autóútra fekszik Salzburgtól, és mindössze 780 lakosa van, ám míg 2009-ben egy nap alatt csak száz turista fordult meg ott, tavaly már napi 10 ezer látogatója volt a településnek, egy lakosra számítva hatszor annyi, mint Velencének - írja az Independent cikke alapján az MTI.

A falu népszerűsége több lépcsőben ért csúcsára: 2006-ban bemutatták egy dél-koreai műsorban, 2011-ben egy kínai üzleti mogul a dél-kínai Kuangtung tartományban felépítette a település pontos mását 274 milliárd forintnak megfelelő összegért, a Jégvarázsban szereplő mesebeli Arendelle pedig tovább fokozta az érdeklődést.

„Hallstatt a kultúrtörténet egy fontos darabja, nem múzeum” – jelentette ki a város polgármestere. Hozzátette: legalább harmadával csökkenteni akarják a látogatók évi egymilliós számát, de egyelőre nem tudják, hogyan.

A falu egyébként 1997-ben világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól 7000 éves, a világon a legrégibbnek számító sóbányájának köszönhetően. A falu festői környezetben található, a Salzkammergut lábánál, 16. századi épületekkel, egy katolikus és egy evangélikus templommal. Egyike Európa legrégebbi lakott helyeinek, a vaskori hallstatti kultúrát az itt talált régészeti leletek alapján nevezték el.

A települést évente 20 ezer turistabusz özönli el. A helyi lakosok számára ugyanakkor a problémák mellett áldás is a sok látogató, mivel jót tesz az üzleteiknek, amelyek így egész évben nyitva tarthatnak. A bevételekből fenn lehet tartani a helyi iskolát és egy koncerttermet is.

A hír egyébként azért is különös, mert valójában egyáltalán nem biztos, hogy az alkotók tényleg Hallstattról mintázták volna a rajzfilmbeli Arendelle-t: már jóval korábban elterjedt, hogy a várost különböző norvég helyszínek, köztük magáról Arendal városáról mintázták, és a norvégok ki is használták ennek turisztikai hatását.

Az egyes híres városokat vagy látványosságokat sokszor élvezhetetlenné tévő tömegturizmussal nemrég részletesen foglalkoztunk ebben a cikkben:

(Borítókép: Hallstatt látképe egy havas télen. Fotó: Shutterstock)

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok