Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus okozta Vittorio Gregotti olasz építész halálát

2020. március 15., vasárnap 17:03

92 éves korában, az új koronavírus okozta tüdőgyulladásban meghalt Vittorio Gregotti, a 20. századi olasz építészet meghatározó alakja, írja az MTI a Corriere della Sera nevű olasz lap cikke nyomán. A világhírű építészt a milánói San Giuseppe Kórházban ápolták, ahol vasárnap reggel hunyt el.

Vittorio Gregotti 1974-ben alapított tervezőirodájának (Gregotti Associati International) leghíresebb munkái között a lisszaboni Belém Kulturális Központot, a 2007-ben épült aix-en-provence-i új operaházat, a milánói Bicocca-negyedet szokták említeni, az ő tervei alapján újult meg az 1992-es nyári olimpiára a barcelonai olimpiai stadion (az 1927-es Estadi Olímpic Lluís Companys), több egyetemi kampusz kötődik a nevéhez, illetve a palermói ZEN lakótelep (1969) is, amely Európa egyik leghírhedtebb városépítési kudarca és gettója lett.

Az észak-olaszországi Novarában született, neves és termékeny olasz építész 1975-ben a Velencei Biennálé kurátora volt, kezdeményezésére a Magazzini del Sale palotában külön szobát kaptak az építészeti témájú művek, ebből fejlődött ki az 1980-tól rendezett Velencei Építészeti Biennálé.

Az olasz lap információi szerint az építész feleségét szintén az új koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt ápolják a milánói kórházban.

Rovatok