Index Vakbarát Hírportál

Több mint 120 népi műemlék újulhat meg

2020. május 4., hétfő 14:04

Lezárult a Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Program szakmai előkészítésre kiírt támogatási felhívása. A döntés értelmében 124 tulajdonos részesül támogatásban, és a járványhelyzettől függően hamarosan elindulhatnak az előkészítési, majd talán még idén a kivitelezési munkák, közölte az alapítvány.

A programot a kormány 2018-ban indította el, és az alapítvány évi másfél milliárd forintos keretet oszthat szét. Országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkező ingatlantulajdonosok – magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek, egyházak – nyújthatnak be igényt támogatási kérelemre a részlegestől a teljes felújításig. Míg korábban csak építési támogatásra lehetett kérelmet benyújtani, ez év januárjában azonban már az ingatlanok szakmai előkészítésére is.

A magyar népi építészet megmaradt emlékeinek jelentős része nagyon rossz állapotú, sürgős felújításra szorul. A megmentendő, kiemelt értékek közé tartoznak a tájházak: a Magyarország területén lévő majd 600 tájház mindegyike népi építészeti emlék (közülük 235 a világörökségi várományosi listán is szerepel), ám ezek egy része szintén leromlott állapotú. A Népi Építészeti Program egyik célkitűzése e rendkívül értékes tájházállomány felújítása. A járvány miatti gazdasági válságban az sem mellékes, hogy az elkövetkező másfél évben országszerte akár több száz vállalkozás mesteremberei juthatnak megrendeléshez az építési-felújítási munkákból.

Rovatok