Index Vakbarát Hírportál

Omlós és édes a karácsonyi kalácsok Cadillacje

2020. december 24., csütörtök 09:29

Vagy Rolls-Royce-ja? Kár keresni a hasonlatokat.

Mint megannyi híres olasz étel, a panettone ősét is az ókori római konyha hagyományaiban lelhetjük fel. A szakácsok már kétezer évvel ezelőtt készítettek kelesztett tésztából kalácsszerű süteményt, amit mézzel édesítettek (és valószínűleg garummal is). De mint sok másik gasztronómiai nevezetességnek, természetesen középkori legendája is van. Nem is egy.

Toni kenyere, szerelme vagy kalapja

Ami azonban biztos, hogy Lombardiában (ezen belül Milánóban) már az 1200-as évek óta készítik karácsony tájékán kovásszal, finom búzaliszttel a mézzel és mazsolával édesített kenyeret, aminek a neve az olasz cipó, a panetto szóból ered és az „-one” (nagyító) utótaggal látták el, lévén a panettone magas sütemény.

Egyesek felismerni vélik id. Pieter Brueghel egyik XVI. századi festményén és egy ekkoriban született szakácskönyvben is, amit a pápa szakácsa, Bartolomeo Scappi írt. Viszont az édes, aszalt gyümölcsös kalács és a karácsony konkrét összekapcsolása csak a XVIII. századi olasz író, Pietro Verri művében jelenik meg először Pan del Ton (luxuskenyér) néven.

A luxuskenyér világgá megy

Bármi előzte is meg, napjaink panettonéját a XX. századnak köszönhetjük. Angelo Motta 1919-ben alapította milánói pékségét, ahol már a modern, háromszor kelesztett, henger alakú kalács készült, citrushéjakkal, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel ízesítve, hogy azután kék díszdobozokba kerülve meghódítsa először a várost, majd egész Olaszországot.

Egyre többen másolták a sikeres süteményt, majd az olasz bevándorlóknak köszönhetően jutott el az Egyesült Államokba és Dél-Amerikába is a karácsonyi panettone hagyománya. Ma már világszerte ismert, kézműves készítőinek bajnokságokat rendeznek.

Az eredeti mazsolás-narancsos-kandírozott gyümölcsös verzió mellett évről évre újabb változatok jelennek meg a gourmet-üzletek polcain a gesztenyéstől, csokoládéstól és a sós karamellástól kezdve az olívaolajoson át egészen a teljesen csupasz, gyümölcs nélküli változatokig.

Ez utóbbi már szinte teljesen olyan, mint a másik nagy klasszikus, a pandoro, csak épp nem csillag alakú formában készül. De van a luxuskenyérnek még előkelőbb verziója is: 5 kg súlyú, 22 karátos arannyal bevont, arannyal és gyémántokkal díszített. Dario Hartvig készítette Carmagnola városában Crieri di Valenza ékszerész közreműködésével egy orosz oligarcha számára félmillió euróért.

Még a morzsái is kincset érnek

A kilós kalács elfogyasztása nagyobb családoknak nem jelent gondot, de még ők is eltesznek néhány falattal, ha őrzik a hagyományokat. A legenda ugyanis azt tartja, hogy egy asszony panettonét vitt karácsonykor a helyi paphoz, hogy az megáldja. Az egyházfi egy darabig szemezett az édességgel, majd elfalatozgatta. Így amikor február 3-án az asszony visszatért a megáldott kalácsért, annak már csak a morzsáira talált a sekrestyében. A pap bűnbocsánatért esedezett San Biagióhoz, és láss csodát, egy nagyobb panettone termett előtte. Ennek nyomán, ha Szent Balázs napján eszünk a karácsonyi panettone maradékából, egész évre mentesülünk a torokfájástól.

A panettone nem könnyű műfaj, de odafigyeléssel jól elkészíthető.

Elment, kitanulta, a tudást hazahozta

Magyarországon sokáig csak olaszországi panettonékat találhattunk a gourmet-üzletek polcain, de pár éve a hazai pékek is felvették kínálatukba a híres, karácsonyi kalácsot.

Többen próbálkoztak az eredeti, kézműves süteménnyel, de csak kevesek jártak igazi sikerrel. Közülük a soltvadkerti Király Pékség vezetője, Mester Róbert a leghíresebb.

Ő lassan egy évtizede, hogy először kóstolt klasszikus, nem ipari panettonét, és rögtön beleszeretett. Rengeteg gyakorlás, kudarc, finomítás kellett ahhoz, hogy belevágjon a híres kalács elkészítésébe. Kizárólag úgy szerette volna megtanulni elkészíteni, ahogyan az olasz kézműves mesterek, a lievito madréval (anyakovász), sütőélesztő és minden más mesterséges segéd anyag nélkül.

Az igazi lökést az adta, amikor a Nápolyi-öböl egy kis szigetén, Ischián meglátogatta az akkori panettonebajnokot, Alessandro Slamát, és elsajátította nála a mesterfogásokat. Ma már nem 15–20 darab karácsonyi kalács készül alföldi üzemében, mint a kezdetekkor: heti három turnusban több ezer.

(Borítókép: Bakcsy Árpád / Index)

Rovatok