Akárcsak a halfogyasztással, a pezsgőivással is úgy vagyunk, hogy december utolsó 10 napjában vesszük magunkhoz az éves mennyiség nagyobbik részét. A maradékot meg az év első napjain, tehát mostanság. A buborékos ital tekintetében azonban árnyalja a képet, hogy az utóbbi időben a nyári pezsgőfogyasztás is némiképp fellendült, köszönhetően az Aperol Spritz, a Hugo, a Bellini és társai térhódításának.
Mindezek ellenére az év utolsó éjszakája a palackos durrogtatás leghangosabb csúcsidőszaka. És nem véletlenül említjük meg a jelentős hanggal járó palacknyitást, hiszen
a pezsgő dugójának amúgy halk szisszenéssel illenék elhagynia az üveg száját.
Ezt pedig úgy érhetjük el, ha
A kellő hőmérséklet és annak elérése igencsak megosztós kérdés. Sokan teszik a pezsgőt mélyhűtőbe, hogy gyorsan lehűtsék, de ezt nem érdemes követni, mert megfeledkezve róla, könnyen pezsgőkásával tölthetjük meg a fagyasztót. Ha fontos a gyorsaság, ajánlatosabb egy pezsgős- vagy bármilyen vödörbe tenni az italt 2/3 jég, 1/3 víz és némi só társaságában.
Az igazi élvezet eléréséhez az a legmegfelelőbb mód, ha időben gondoskodunk a pezsgőről, és lassan hűtjük le a hűtőszekrényben (ez pár órát vesz igénybe).
Vannak, akik a 6-8 Celsius-fokra esküsznek, mások a 12-13 Celsius-fokot tartják megfelelőnek. Utóbbi talán a nagyon gazdag ízekkel rendelkező, drága Champagne-okra igaz lehet, mégis azt javasoljuk, hogy a hűtőszekrény ajtajába tett (ez max. 2-3 nap legyen), lehűtött, majd onnan a poharakba szervírozott pezsgő a maga 8-9 Celsius-fokos hőmérsékletével ideális.
Ha már a pohárnál tartunk, jó kérdés, milyet használjunk. A XIX. század kehely alakú pezsgőspoharai a szájhagyomány szerint
A vélemények, ahogyan az ízlések megoszlanak. Mindenesetre a huszadik század válasza az volt a kibogozhatatlan problémára, hogy hosszúkás, „flőtés” poharakba töltette a nemes ital, így teret engedve a buborékok szemet gyönyörködtetően hosszú úszásának.
Napjainkban azonban azt valljuk sokan, hogy szép kelyhű, borospohárból érdemes kortyolgatni a pezsgőt, mert így mutatja meg legszebb aromáit.
Az évköszöntő pezsgőbontás tekintetében már csak egy kérdés maradt: Champagne vagy tankpezsgő?
Ár-érték arányban talán a Méthode Transvasée adja a legjobb eredményt, ahol az erjesztés palackokban történik, és csak a likőrözés tartályban, majd hidegkezelés és szűrés után kerül a pezsgő a palackokba. Az ilyen pezsgők jellemzően elérhető áron találhatóak meg a boltok polcain, ezért most mi is ezekből választottuk ki a kedvenceinket.
(Borítókép: Shutterstock)