Index Vakbarát Hírportál

50 év után bezárt a legendás budapesti cukrászda

2023. május 16., kedd 07:58

Több mint fél évszázad után végleg bezárja kapuit az angyalföldi Fischer Cukrászda.

Nemrég a négy évtizedet megélt Öcsi Étkezde zárt be, most pedig egy újabb ismert és kedvelt budapesti vendéglátóhely jutott hasonló sorsra: a mintegy 50 éve működő Fischer Cukrászda ajtaján jelent meg a felirat, mely szerint végleg elbúcsúznak a vásárlóktól.

A környéken már régóta terjedt a szóbeszéd, hogy a cukrászda bezárhat, és ez szombaton meg is történt (bár erről még a helyiek közül is sokan csak akkor értesültek, amikor vasárnap már nem nyitott ki a cukrászda). Aztán hétfőn jelent meg egy tájékoztatás a vendéglátóhely ajtaján, a Fischer család közleménye, amelyben azt írták:

Köszönjük szépen mindenkinek, aki az elmúlt több mint 50 évben nálunk vásárolt és szeretett minket!

A Street Kitchen oldalán azt írták, hogy a Fischer Cukrászdát az alapítása óta ugyanaz a család üzemeltette. Közlésük szerint a 85 éves Fischer Aurél 1973  óta állt az üzlet élén (más források szerint az idős alapító 86 vagy 87 éves), és az utolsó pillanatig aktívan kivette a részét a munkából.

A bezárás pontos okát nem közölte a család, de a helyiek két okra vezetik vissza ezt: az egyik az, hogy az idős Fischer bácsi elfáradt, és a családon belül nem volt, aki átvegye tőle az cukrászda üzemeltetését. A másik pedig az, hogy az utóbbi években a közeli Pozsonyi úton – az újlipótvárosiak „főutcáján” – rengeteg újhullámos vendéglátóhely nyílt, amelyekkel a cukrászda már egyre nehezebben tudta felvenni a versenyt (megnehezítve ezzel például a cukrászda eladását – már ha volt ilyen terve a családnak).

A saját receptúra alapján készülő süteményeket és desszerteket nem csupán a környéken élők szerették.

A város több pontjáról is akadtak rendszeresen visszajárók, akik személyes jó viszonyt ápoltak a Fischer család tagjaival.

Házi fagylaltjuk óriási népszerűségnek örvendett, de olyan, ma már ritkán kapható retró desszertek is szerepeltek a kínálatban, mint a Tátra-csúcs vagy az indiáner.

Rovatok