Index Vakbarát Hírportál

Kilenc étterem kapott idén Michelin-csillagot Magyarországon

2023. szeptember 14., csütörtök 19:56

Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt, újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé. A Michelin Guide új magyarországi kiadásában továbbra is két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos éttermet találhatunk, míg a tavalyinál 14-gyel több, összesen 59 étterem kapott Michelin-ajánlást. Emellett nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, valamint a Zöld csillagos éttermek száma is. Országszerte 75 étterem került be idén a francia kalauz ajánlójába.

Tavaly először közölt Magyarország egészéről étteremlistát a Michelin Guide, amellyel az egész ország konyhaművészeti kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. A most megjelenő második országos értékelésnél a tavalyinál is több, összesen 28 budapesti és 47 vidéki éttermet ismertek el.

Az előző évben Michelin-csillagot vagy -minősítést szerző éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba, ugyanakkor 14 új étterem sikerének is örülhetünk. A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján további 8 budapesti és 6 vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat.

Idén minden korábbit felülmúlt a Michelin-ajánlású gasztrohelyszínek száma: összesen 59 éttermet díjaztak. A pécsi Morzsával pedig összesen 7-re nőtt a Bib Gourmand, azaz kiváló ár-érték arányú éttermek száma.

Tavalyhoz képest tovább emelkedett a Zöld csillagos vendéglátóhelyek száma is, így idén összesen 5 étterem büszkélkedhet ilyen minősítéssel országszerte. A tavalyi rangsorhoz új belépőként csatlakozott a szigligeti Villa Kabala.

Egy Michelin-csillagot kapott:

Két Michelin-csillagot kapott:

A Bib Gourmand díjat, amely a Michelin előszobája, és sokak szerint nehezebb megkapni, mint a csillagot, és sokkal könnyebb elveszteni, a következő éttermek kapták:

Zöld Csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek az iparág élvonalában vannak a fenntartható gasztronómiában. Például saját termesztésű termékeket használnak, a napi tevékenységeket úgy végzik, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat, vagy tiszta energiát használnak.

Az idei díjazottak a következők:

Michelin-tányérral ajánlott éttermek:

Bobajka (Tarcal), Botanica (Dánszentmiklós), Csopaki Resti by Laurel (Csopak), FLAVA (Budapest), Fricska 2.0 (Budapest), GÓRÉ (Kisharsány), MoszkvaTéЯ Bistro (Budapest), NOON (Balatonfüred), Piac 42 (Esztergom), SHO (Budapest), Solid (Budapest), Tati (Budapest), White Salon (Budapest), Zincenco Kitchen (Budapest).

Az eseményen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket nem éttermek, hanem olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”.

Az idei díjazottak a következők:

A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár, ezt Terjék Petra és Fölföldi Péter kapta a szigligeti Villa Kabala étteremből.

Sommelier-díjat Rácz Imrének adták oda a budapesti Spago by Wolfgang Puck étteremből.

Fiatal séf díjat Zaida Zincenco érdemelte ki a budapesti Zincenco Kitchen étteremből.

A Michelin-csillagok és -tányérok, Bib Gourmand-jelölések növekvő száma fontos jelzés egyúttal a feltörekvő, ifjú hazai szakácstehetségeknek és a még csak pályaválasztásukat fontoló fiataloknak arra, hogy szakmai fejlődésük itthon is biztosított, és a turizmus hosszú távon is vonzó szakmai kihívásokat kínál számukra – tette hozzá közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Michelin-kalauz díjazási kategóriái

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül mára több más kategóriában is értékel a Michelin. Íme a csillagok és az egyéb minősítések jelentése:

*: Kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni.

**: Az étterem megér akár egy hosszabb kitérőt is.

***: Kivételes minőségű konyha, amely meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.

BIB Gourmand: Jó ár-érték arányú étterem, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet.

Plate/Tányér: Ajánlott étterem.

Zöld Csillag: Az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismeri el.

Rovatok