Index Vakbarát Hírportál

Irene Papas és a New York-i ikertornyok az olimpián

2004. június 7., hétfő 12:07

"A trójai nők a New York-i ikertornyokról beszélnek, és Klütaimnésztra modern módon áll bosszút" - nyilatkozta Irene Papas a görög tragédiákról, amiket a Nyári Olimpiai Játékok alatt az Olimpián adnak elő.

A trójai nők, a Hekuba és az Agamemnón lesz műsoron augusztus 14-től az olimpia ideje alatt.

Athén régi repülőterén, egy 25 ezer négyzetméteres területen a valenciai Santiago Calatrava építész irányításával készülnek az óriási díszeletek, míg az előadásokhoz Vangelis komponál zenét. Mindketten ingyen dolgoznak.

A női főszerepeket három nagy színésznő játssza: a görög Irene Papas, aki egyben az Olimpia háziasszonya is, a spanyol Angela Molina és az olasz Mariangela Melato. Mindhárman anyanyelvükön mondják majd szövegüket.

"Szeretem a görög tragédiákat - nyilatkozta Irene Papas a milánói Corriere della Sera című lapnak. Papas, aki rendezi is a megkurtított darabokat, hozzátette: fontos, hogy el merjünk szakadni a klasszikustól. A szenvedélyek maradnak, de a forma változik. Kényes szövegekkel lesz dolgunk. A színház mindig történelmi jelen. Nem játsszuk, hanem éljük."

A három tragédiát egymás után adják elő minden este, az előadás körülbelül három és fél órás lesz 22.30-kor. A színpadon kétszáz színész és statiszta váltja egymást. A nézők egy ezer férőhelyes forgó lépcsősoron foglalnak majd helyet.

Papasnak a rendezésben nagy segítségére volt Mihalisz Kakojannisz, a görög rendezők doyenje, akivel annak idején együtt forgatta az Elektra, majd a Zorba, a görög című filmeket. A színésznő azt tervezi, hogy a színházi előadásokat a jövőben az olimpiák részévé teszik. "Gondolkodunk azon, hogy minden évben előkészítünk egy szöveget, így a 2008-as kínai olimpiára készen leszünk kilenc tragédiával, az Átreidák egész történetével."

Rovatok