Index Vakbarát Hírportál

A KOGART haza hozta a Csernus-hagyatékot

2009. május 21., csütörtök 14:09

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány hazahozta Párizsból Csernus Tibornak, a kortárs festészet egyik legjelentősebb alakjának hagyatékát.

A művész több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában, Magyarországon külön iskola alakult ki körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló. Csernus 1964 óta egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig alkotott a francia fővárosban.

A hazahozott hagyaték: mintegy 60 festmény, közel 300 akvarell, pasztell és szénrajz, illetve hatszáz könyvillusztráció az életmű minden korszakából, valamint skiccek garmadái, amelyek hűen illusztrálják egy-egy mű alkotófolyamatának stációit. Az anyag különös jelentőségét az adja, hogy az életmű olyan szegmenseit segít feldolgozni és bemutatni, (pl. könyvillusztrációs tevékenység, grafikai munkák stb.) amelyekkel a kutatás eddig nem foglalkozott.

Ezeket az alkotásokat az Alapítvány megvásárolta a művész örökösétől vállalva, hogy az anyagot legkésőbb 2011. december 31-ig feldolgozza, katalogizálja, a kutatók számára hozzáférhetővé teszi, és válogatott darabjait egy nagyszabású kiállításon a KOGART Házban bemutatja.

Hazakerült Párizsból a művész műtermének nagy része is: festőállvány, asztalok, kanapé, grafikatároló szekrények, diavetítők, nagy mennyiségű (több doboz) dia a műveiről, illetve a modelljeiről. Az a gurulós szék, amelyen dolgozott az utolsó időszakban és a hozzá tartozó, botra erősített ecsetek; gipszszobrok, hamutartók, dísztárgyak. Levelek, cd-k, kazetták, amiket hallgatott, a Csernus által illusztrált, Franciaországban megjelent könyvek (Gallimard), katalógusok, újságok, cikkek, videókazetták. Ezeket a művész örököse az Alapítványnak adományozta azzal a feltétellel, hogy 2011. december 31-ig létrejön egy legalább 40 négyzetméteres, a párizsi műterem hangulatát idéző állandó emlékszoba.

Az Alapítvány a tervek szerint 2009. szeptember végén nyitja meg az emlékszobát a budapesti Andrássy út 108-ban, ezzel párhuzamosan pedig nagyszabású kiállítást rendez a KOGART Házban Csernus Tibor legjelentősebb magángyűjtője, Hubertus von Sulkowski gyűjteményéből (kb. 40-50 db kiemelkedő jelentőségű kép). A hagyatéki anyag feldolgozása után, 2011-ben az emlékszoba mellett létrejön a kutatószoba, hogy a művészettörténészek számára lehetővé tegye Csernus Tibor művészetének tanulmányozását. Ugyancsak 2011. végére készül el a hagyaték válogatott darabjait bemutató kiállítás a KOGART Házban, melynek alkalmából napvilágot lát majd egy tudományos igényű katalógus is.

Csernus Tibor legjelentősebb életmű kiállítása 2006-ban, a KOGART Házban volt, akkor három emeleten a mester 87 munkája volt látható, a festői pályafutás legjelentősebb alkotásai. A művész mintegy 40 jelentős műve évek óta az Alapítvány tulajdonában van.

Rovatok