Index Vakbarát Hírportál

Űrtechnikával szállnak szembe a szecesszióval

2009. november 10., kedd 20:08 | aznap frissítve

Arcfelismerés, hőtérkép, Lotz Károly freskója és a szecesszió kulturális karambolja a könyvpiacon. Két nap alatt 3000 négyzetméter könyvesbolt nyílik Budán és Pesten. A Librié fehér űrkönyvesbolt, az Alexandráé visszafogott, szecessziós, historizáló és modern.

A könyvesbolt minden titkok rejtekhelye, és ilyenből kettő is nyílik Budapesten, úgyhogy szerencsések vagyunk. Az Alexandra a Párisi Nagyáruház két és fél szintjére költözött, szecessziós-modern környezetbe, a Libri pedig a Fehérvári úti Alléeban foglalt el fehér űrkönyvesboltjával két szintet. Egyikben Darvas Ferenc jön zongorázni, a másikban hőtérképekkel figyelik a vásárlókat. A kettő között csak néhány villamosmegálló van, de végre van két olyan boltunk, amelyek versenyre kelhetnek a világ legjobbjaival, a Waterstone-nal, a Bordersszel vagy a Barnes and Noble-lel. Az Alexandra Andrássy úti épülete önmagában olyan szép és különleges, mint a Nyugati téri McDonald's, amely ugye bekerült a világ tíz legjobbja közé.

A válság trükkje: előre

A 2008 végén kezdődött gazdasági válság nehéz helyzetbe hozta a könyvterjesztőket, a Libriben elbocsátások voltak, négy budapesti és egy romániai boltot zártak be. Az Alexandra-tulajdonos Matyi Dezsőről, a hiteleiről, a tartozásairól is változatos híreket lehetett hallani. A két nagyberuházásban mindkét könyvterjesztő fel akart mutatni valamit, és talán nem véletlenül hozta a megnyitást egy nappal a Librié elé az Alexandra. Bár állítólag egy hete még nem tudták, hogy kedden megnyitnak.

Negyvenhat Libri és nyolcvannyolc Alexandra van Magyarországon, előbbi 10, utóbbi 16 milliárd forint körüli forgalmat hoz évente, így nem meglepetés, ha most is előre mennek. A Libri szinte nem vállalt kockázatot, mert az újonnan megnyíló bevásárlóközpont, az egykori Budai Skála helyén nyíló Allée egy mostanáig plázáktól szabad területet fed le, a vendégeket pedig hatalmas föld alatti parkolóval várják.

Az Alexandra az Andrássy úti könyvesboltot a felső középosztálynak hozta létre, mondta Majsai Krisztina, az áruház programmenedzsere, aki "kultúrparadicsomot" szeretne.

Programok, turisták, kávézók egyszerre kapnak itt helyet, mert Matyi Dezsőnek ez igazi presztízsberuházás volt. Az 1910-ben épült Párisi Nagyáruház, vagyis a Divatcsarnok Budapest központi helyén, az Andrássy úton található, a Károly körúti és a Nyugati téri Alexandra-áruházak között. A Goldberger Sámuel építette épület tetején a megnyitáskor még műjégpálya is volt, sajnos most nincs, a kilátósétány sem üzemel, de talán egyszer. A Sziklai Zsigmond tervezte homlokzatot megtartották, és a Lotz Károly freskóival díszített korábbi báltermet, a mostani Book Cafét is. A belsőben sok a sötét, a tükröződés, kevés a fény, de nagyon hangulatos az egész, visszafogottságával és olykor felvágós, olykor intim hangulatával.

A Libri a Fehérvári úton nyíló Allée-ban 2000 négyzetméteres, kétszintes, kifehérített könyvesboltot nyit. Mennyire van szükség egy ilyen boltra, tettük fel a kérdést az igazgatónőnek, Walitschek Csillának: "A vásárlók igényei után megyünk, olyan kisebb boltokat zártunk be, amiket nem kerestek már."

Hőtérkép, arcfelismerés a vásárlóért

Magyarországon először a Libriben találni olyan vásárlófigyelő, -vizsgáló és -elemző rendszert, ami nemcsak azt mondja meg, hány nő és férfi jött be a boltba, hanem hőtérképet is készít a vásárlók útvonaláról. Így a boltot tényleg a látogatók elvárásainak megfelelően lehet alakítani. Az amerikai rendszer még tesztelés alatt áll, a Philip K. Dick-műveket, a személyiségvesztős nagy testvért is megidéző rémképeket elhessegették azzal, hogy minden jogtiszta.

Az eddigi Librikkel ellentétben letisztultabb és világosabb könyvesboltot terveztek. Az új bolt legfontosabb irányelvei, hogy nem engednek be plakátokat, álló monitorokon futnak a reklámok loopolva, amiket központilag irányítanak, illetve ehhez kapcsolódóan igyekeznek minél több információval segíteni a látogatókat. Érintőképrenyőn kereshetünk az adatbázisban, ami a teljes Librit lefedi. A keresett könyvről megnézhetjük, a boltban hol található, belehallgathatunk vagy -nézhetünk cd-kbe, dvd-kbe és hangoskönyvekbe a vonalkodós azonosítás után. A vásárló így a boltban is minden olyan információhoz hozzájuthat, amire máskor csak otthoni google-özés után. Kérdés persze, hogy egy átlagos vásárló, aki érdeklődésből beesik a Libribe, mennyire tudja majd használni a rendszert.

Ha valaki töltött már el órákat külföldi könyvesboltok rejtekében, ahol kényelmesen leülhet, kávézhat és olvashat, minőségi kulturális programokat kaphat, az most sejtheti, mi történik Budapesten két nap alatt. A többiek teszteljenek.

Rovatok