Index Vakbarát Hírportál

Nemcsak a Pécs 2010 honlapja gyenge

2010. január 11., hétfő 18:07

Kíváncsiak voltunk, az Európa Kulturális Fővárosai (EKF) milyen programokat kínálnak az indulás után. A programkeresés a döcögős honlapok tesztelésébe fordult át: januárra Pécsen és Isztambulban kevés program szerepel, az essenit meg csak németül lehet követni.

A Széchenyi téren egy napja megnyílt pécsi évad programkeresőjén kutattunk újabb események után, hogy megkönnyítsük olvasóinknak a már leszervezett programok látogatását, de nagyon lassan jött be maga a főoldal is, és a további kattintásokra is percenként reagáltak a linkek. Ha beírtunk pár húzónévnek szánt eseményt, hogy megtudjuk, mikor lesz Michael Flatley, Maxim Vengerov, Balanescu vagy Goran Bregovic, nem adott ki róluk semmit, hisz konkrét előadókra még nincs működő kategóriája a hivatalos szájtnak. Csak műfajra lehet keresni rajta vagy adott időszakra.

Bár erre a hétre 28 programot ajánlott a kereső, ezek többnyire egész évesek voltak, és az aktuális konkrétumokat nélkülözték: nem derült ki például, hogy a hetente megrendezett Pécsi Fotószakkör Fiataloknak a hét melyik napján van, vagy a Nádor Galéria évi összművészeti programja épp melyik kiállításánál tart. Bár találatnak adja ki, de nem számít programnak Az Írók vendégségben Pécsett-antológia, ami egy 2009-es eseménysorozaton alapul.

Az érdekesnek tűnő Életre kelt falak Pécsett III. street artról is csak annyi derült ki, hogy kilenc hónapig láthatóak Pécs falain, Pécs2010 Gasztroélmény programsorozatról pedig maximum azt tudhattuk meg, hogy kávézókban lesz és éttermekben.

Így csak a szokásos kiállításokat ajánlhatjuk olvasóinknak a pécsi eseményekből: Viktor Vasarely képeit, és a megszokott Zsolnay porcelánkiállítást (itt a világhírű Gyugyi-gyűjtemény ősztől lesz látható). Az EKF egy munkatársa viszont telefonon két új januári programot is a figyelmünkbe ajánlott: "A figyelemreméltó Ikon-kiállítás január 22-én kezdődik, illetve a Meeting Point Araddal közös testvérvárosi kiállítás megnyílt már, és azt is érdemes megnézni."

Csak most döcög a pécsi honlap:

"A Pécs2010 Sajtóiroda tájékoztatása szerint a www.pecs2010.hu holnap új változata tegnap, január 10-én készült el. A zökkenőmentes működésén folyamatosan dolgoznak az informatikus szakemberek. A honlap lassúbb működésének oka az is, hogy a tegnapi megnyitó napján, valamint ma sokszorosára nőtt a programok iránti érdeklődés."

Az isztambuli naptár nem frissül

Az isztambuli honlap jól néz ki, csak nehéz eligazodni rajta. Egyelőre nem frissítették a 2010-es naptárt, csak vázlatosan található meg az idei program, pedig öt nap múlva ott is megkezdődik az évad. Képes ajánlókkal a nyitóoldalon főleg decemberi programok szerepelnek. Az érdeklődők itt is műfaj szerint keresgélhetnek a város történelmi hagyatékai és a kulturális-művészeti műsorválasztékai között.

Ami biztos, hogy január 16-a nyitóeseményen a Haliç Kongresszusi Központban a megnyitón részt vesz Abdullah Gül török köztársasági elnök és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, illetve Európai Unió-s küldöttek és politikusok. Az Aranyszarv-öböl teljes fényárban úszik majd, és kivetítőkön követheti a közönség az ünnepség hivatalos helyszíneit. Különböző koncertek között a nemzetközileg is ismert Tarkan is szerepel és a Mor ve Ötesi, és a tűz és légballonshow mellett a múzeumok is nyitva lesznek éjfélig.

Szerdai találkozók keretében pedig a következő héten kulturális-művészeti és városfejlesztési specialisták Isztambul falairól tartanak előadást a nagyközönségnek.

Essené működik, csak németül

Essennek kevésbé látványos a honlapja az isztambulinál, de még a pécsinél is, cserébe áttekinthetőbb, gyorsabb és nincs benne annyi hiba. Itt a pécsihez hasonlóan szombaton nyílt meg az EKF-év, ekkor adta elő Herbert Grönemeyer a Bochumi szimfonikus zenekarral a Ruhr-vidék új himnuszát.

Az egykori bányászvárosban egyébként főleg az építészetre gyúrnak, régi gyárakat alakítottak át látványparkokká. A januári programokat itt sem vitték túlzásba, viszont két új múzeum is nyílik: a Zollverein Szénbánya szénmosó üzemében január elején a Ruhr múzeum, az új Folkwang múzeum megnyitója pedig január 28-án lesz.

Tartalmaz rendes naptárat is a német honlap, nemcsak sima wordtáblázatot, és ömlesztett besorolást, de a részletes programot csak németül szolgáltatja. Műfaji kategória alapján találhatjuk meg itt is a programokat, ezeket rendszeresen aktualitásokkal frissítik.

Rovatok