Index Vakbarát Hírportál

Üzbégimázsrontással vádolják az aktivistát

2010. január 26., kedd 15:32 | aznap frissítve

Akár fél év börtönt vagy három év munkaszolgálatot is kaphat egy fotósorozatáért Umida Ahmedova.

Umida Ahmedova, az üzbég emberi jogi aktivista, fotós, filmrendező rágalmazás és becsületsértés miatt áll bíróság elé a könyvében megjelent fotósorozat miatt. A képek az üzbég hétköznapokat mutatják be, látszólag nincs bennük semmi sokkoló, ám a hivatalok mást mondanak.

A nő ellen akkor emeltek vádat, amikor az üzbég médiahatóság nyomozást indított bizonyos könyvek, filmek és más kiadványok ellen, amik nemi-társadalmi kérdéseket feszegettek. Ezeket a nők társadalmi helyzetét vizsgáló kiadványokat a taskenti svájci nagykövetség finanszírozta, a készítőiket pedig elkezdte vizsgálni a  belügy.

Umida Ahmedova 2009-ben értesült arról, hogy vádat emeltek ellene engedély nélküli tevékenység miatt. A vádak a „Nők és férfiak pirkadattól alkonyatig” című könyvével, a „Nők, férfiak szokások és rituálék tükrében” című dokumentumfilmjével, illetve a „Szüzességi kód” című filmjével kapcsolatosak.

A galériában látható képek a 110 életképet tartalmazó albumának képei. A taskenti bíróság szerint úgy ábrázolja az üzbég embereket, hogy az számukra sértő lehet. A fiúk körülmetélését ábrázoló kép szerintük kulturálatlannak láttatja az üzbég felnőtteket, és szánalmat kelt a gyerek iránt. Több képpel az volt a bajuk, hogy primitív népként ábrázolja őket, és elferdíti a valóságot. Egy utcát söprő nő képe ellen például azt hozták fel, hogy úgy ábrázolja Üzbegisztánt, mintha nem lenne más munka az országban az utcaseprésen kívül. Kifogásolják még, hogy a képek nagy része távoli vidékeken készült, ezért csak szegény, rossz sorsú embereket helyezi előtérbe.

Ha elítélik, Ahmedova akár hat hónap letöltendő börtönre vagy 2-3 év közmunkaszolgálatra is számíthat. Jelenleg nem hagyhatja el az országot.

A Front Line nemzetközi jogvédő szervezet szerint az Ahmedova ellen indult eljárás pont annak a fajta nőkkel való bánásmódnak köszönhető, amit a képein láthatunk. A Front Line követeli az ügy azonnali befejezését, illetve azt, hogy a jövőben az emberi jogi aktivistákat ne tehessék ki ilyen eljárásoknak.

Rovatok