Index Vakbarát Hírportál

1997 óta először zsugorodott a könyvpiac

2010. március 17., szerda 16:35

3,2 milliárd forinttal kevesebb pénzt szántunk tavaly könyvekre, mint 2008-ban. A szépirodalomból és az ifjúsági könyvekből viszont több fogyott. A hangoskönyvek forgalma egy év alatt húsz százalékkal csökkent.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) 2009-es könyvforgalmi adatai alapján a magyar könyvpiac először mutatott csökkenést 1997 óta.

Az öt százalékos visszaesés  (ami az inflációval és az akciós könyvek után kiesett forgalommal elérheti a 12 százalékot is) a könyvterjesztőket tömörítő szervezet szerint nem a könyvpiac válságát, hanem az egész világot sújtó gazdasági krízist mutatja. A magyar könyvkiadás és -terjesztés az elmúlt másfél évtizedben ugyanis folyamatos növekedést mutatott, 2008-ban például 67,6 milliárd forint értékben vásároltak Magyarországon könyveket az emberek.

A tavalyi 64,2 milliárdos forgalom főleg a társadalom romló anyagi körülményeit mutatja, erre utalnak az eladott példányszámok is, amelyek tekintetében 11,5 százalékos visszaesés figyelhető meg - mondta Zentai Péter László, a szervezet igazgatója.

Siker a szépirodalom

A visszaesés közepette 2009-ben Magyarországon nőtt a szépirodalmi, illetve a fikciós művek piaca; a kategóriába sorolható művek 12,8 milliárdos forgalmat értek el, az összpiac 20,8 százalékát, míg tavaly a 17,8 százalékát tették ki.

Tavaly tovább gyorsult a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok ágazatának leépülése. Az összpiacot tekintve a 10,6 százalékról 9,8 százalékra, azaz 6,2 milliárd forintra esett vissza az ezen kategóriába sorolható művek forgalma. (Az elmúlt hat évben több mint négymilliárd forinttal csökkent a szakkönyvek, tudományos kiadványok forgalma.)

2009-ben mintegy húsz százalékos visszaesést könyvelhetett el a hangoskönyvpiac is, amely az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata volt a könyves ágazatnak. Fejlődött viszont az ifjúsági és gyermekkönyv-kiadás, ami a válság ellenére 6,6 százalékos növekedéssel az összforgalom 14,3 százalékát, 9,1 milliárd Ft-ot ért el.

Az MMKE adatai szerint a tankönyvek és nyelvkönyvek forgalma nem változott számottevően, a teljes könyvpiacon 25,5-ről 26,4 százalékra növekedett részesedésük, de csökkenést mutatott az árbevételt tekintve. Mintegy kilenc százalékos visszaesést könyvelhettek el viszont az ismeretterjesztő könyvek piacának szereplői; ez utóbbi forgalma 1,5 milliárd forinttal csökkent. Az ebbe a kategóriába eső könyvekből összesen 14,8 milliárd forint értékben vásároltak, ami a teljes könyvpiac 23,2 százalékát teszi ki.

Rovatok